Nova predsednica republike Nataša Pirc Musar Svet24.si

Tudi Nataša Pirc Musar podpira Pahorja

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

poroka-na-prvi-pogled, 3 Njena.si

Poroka na prvi pogled: Kaj je razlog za Olgine ...

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Direktorica o poročilu o nepravilnostih v njeni bolnišnici: Mislila sem, da bo še hujše

Deli na:
Direktorica o poročilu o nepravilnostih v njeni bolnišnici: Mislila sem, da bo še hujše

Foto: TV Slovenija

Direktorica šempetrske bolnišnice Nataša Fikfak je za Svet na Kanalu A komentirala ugotovitve upravnega nadzora iz leta 2014, ki je v bolnišnici pokazal številne nepravilnosti. Dejala je, da je pričakovala še več nepravilnosti, zato je s poročilom zadovoljna. Večine ukrepov za odpravljanje nepravilnosti so se v bolnišnici lotili že lani.

Upravni nadzor v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica je ministrstvo opravilo leta 2014, ko je bolnišnico vodil Darko Žiberna. Poročilo še ni objavljeno v celoti, temveč le del, ki govori so sistemu donatorstva v bolnišnici ter naročanju zdravil in medicinskih pripomočkov. Donacije potekajo netransparentno, zlasti problematično je izobraževanje zdravnikov v tujini.

Sporno je sodelovanje bolnišnice s fundacijo Vrabček upanja za namene obnove zavoda Stara Gora. Lastnica ustanove je gospodarska družba, ustanovljena z namenom pridobivanja dobička, in ta se iz leta v leto povečuje. Poleg tega se ne ujemajo evidence donacij, za donacije se dogovarjajo zdravniki osebno, s čemer se vzdržuje neposredna povezava med farmacevtsko družbo in zdravnikom.

Večino donacij je bolnišnica prejemala od podjetij, s katerimi poslovno sodeluje. Nadzorna komisija je ugotovila, da je v ozadju teh donacij pričakovano poslovno razmerje. Našli so tudi neobičajno veliko število vzorcev medicinskih pripomočkov.

Poročilo ugotavlja tudi korupcijska tveganja in konflikte interesov, ki izhajajo iz sorodstvenih povezav med nekdanjo vodjo lekarne v bolnišnici Marjetko Štefančič in direktorico drugega največjega dobavitelja bolnišnice, podjetja Gopharm, ki je v lasti njene hčere Tadeje Štefančič.

Na te nepravilnosti je že leta 2014 opozoril anesteziolog in sindikalist v bolnišnici Konrad Kuštrin, ki je bil prav te dni tudi na podlagi ugotovitev delnega poročila ministrstva za zdravje na sodišču oproščen obtožb žaljive obdolžitve. Štefančičevo in podjetje Gopharm so namreč zmotile Kuštrinove izjave o omogočanju poslov omenjenemu podjetju.

Konflikt interesov je upravni nadzor ugotovil tudi pri zaposlitvi hčere takratnega direktorja bolnišnice Darka Žiberne na mesto specializanta laboratorijske medicine. Ta namreč ob zaposlitvi ni izpolnjevala pogojev za zasedbo tega delovnega mesta, saj so ji specializacijo odobrili šele leto in pol kasneje. Ta zaposlitev je leta 2014 sprožila tudi anonimke, ki so opozarjale na to dogajanje, Žiberna je kasneje tudi odstopil z mesta direktorja.