1_10_300_posvetlit Svet24.si

Jan Plestenjak mu je podaril 3000 evrov vredno ...

rešilec Svet24.si

V potoku obležal pod mehanizacijo, po pomoč ...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

Padle maske državotvornosti #kolumna

rigelnikova vila zeljarska pl2 Reporter.si

Odkrili smo kupca prestižne "Rigelnikove" vile: ...

guberac jk Ekipa24.si

Po sledi škandala! Bodo Koprčani sploh igrali ...

Lovro in zaročni prstan Njena.si

Ljubezen po domače: Čustveno ozadje zaročnega ...

doncic Ekipa24.si

Dončić silovito začel drugo tekmo finala ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ivanko Trump želijo zaslišati

Deli na:
Ivanko Trump želijo zaslišati

Donald Trump in njegova hčerka Ivanka - Foto: Reuters

Odbor, ki preiskuje napad privržencev bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa na zvezni kongres 6. januarja lani, je njegovo hčerko Ivanko Trump povabil, naj se februarja prostovoljno oglasi na razgovor. Ivanka Trump je bila do januarja lani na položaju svetovalke predsednika Trumpa.

Predsednik preiskovalnega odbora kongresnik Bennie Thompson je v povabilu napisal, da je bila Ivanka v neposrednem stiku z očetom med ključnimi trenutki 6. januarja 2021, ko so njegovi privrženci skušali preprečiti formalno potrditve zmage Joeja Bidna na predsedniških volitvah novembra 2020.

Odbor bi jo rad povprašal o očetovih telefonskih pogovorih med napadom, pritiskih na podpredsednika ZDA Mika Pencea, da ne potrdi Bidnove zmage, in izrazih zaskrbljenosti nad dogajanjem, ki jih je slišala od drugih sodelavcev.

Odbor je prišel do informacije, da je Ivanka skušala prepričati Trumpa, naj ustavi nasilje. Druge priče so povedale, da so sodelavci prosili Ivanko, naj posreduje pri očetu.

Svetovalec za nacionalno varnost pri Penceu Keith Kellogg je odboru že povedal, da je Trump pritiskal na tedanjega podpredsednika ZDA, naj zavrne izid volitev. Ustava podpredsedniku ZDA nalaga ceremonialno dolžnost, da razglasi izid predsedniških volitev, Trump pa je hotel Pencea prepričati, da ukrepa samovoljno, kar je ta zavrnil. Ivanka naj bi bila v Ovalni pisarni ob Trumpu, ko je ta klical Pencea po telefonu in pritiskal nanj.

Vprašati jo nameravajo tudi, zakaj osebje Bele hiše predsedniku Trumpu ni povedalo, naj gre pred kamere in množici naroči, da zapusti kongres. Trump je to sicer storil šele nekaj ur po napadu.