volodimir zelenski, oleksander sirski Svet24.si

Prvi mož ukrajinske vojske presenetil: Ukrajina ...

Natasha Diddee Svet24.si

Priljubljena blogerka leta živela brez želodca, ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

doncic Ekipa24.si

Zaigralo vam bo srce! Ste videli, v kakšni majici...

Ena zadnjih fotografij kralja Karla III., na njegovem obrazu je videti žalost in trpljenje Odkrito.si

Razpad monarhije? Veriga sramotnih neresnic

novak djokovic Ekipa24.si

Je zaradi tega počilo med Đokovićem in ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Ivanko Trump želijo zaslišati

Deli na:
Ivanko Trump želijo zaslišati

Donald Trump in njegova hčerka Ivanka - Foto: Reuters

Odbor, ki preiskuje napad privržencev bivšega predsednika ZDA Donalda Trumpa na zvezni kongres 6. januarja lani, je njegovo hčerko Ivanko Trump povabil, naj se februarja prostovoljno oglasi na razgovor. Ivanka Trump je bila do januarja lani na položaju svetovalke predsednika Trumpa.

Predsednik preiskovalnega odbora kongresnik Bennie Thompson je v povabilu napisal, da je bila Ivanka v neposrednem stiku z očetom med ključnimi trenutki 6. januarja 2021, ko so njegovi privrženci skušali preprečiti formalno potrditve zmage Joeja Bidna na predsedniških volitvah novembra 2020.

Odbor bi jo rad povprašal o očetovih telefonskih pogovorih med napadom, pritiskih na podpredsednika ZDA Mika Pencea, da ne potrdi Bidnove zmage, in izrazih zaskrbljenosti nad dogajanjem, ki jih je slišala od drugih sodelavcev.

Odbor je prišel do informacije, da je Ivanka skušala prepričati Trumpa, naj ustavi nasilje. Druge priče so povedale, da so sodelavci prosili Ivanko, naj posreduje pri očetu.

Svetovalec za nacionalno varnost pri Penceu Keith Kellogg je odboru že povedal, da je Trump pritiskal na tedanjega podpredsednika ZDA, naj zavrne izid volitev. Ustava podpredsedniku ZDA nalaga ceremonialno dolžnost, da razglasi izid predsedniških volitev, Trump pa je hotel Pencea prepričati, da ukrepa samovoljno, kar je ta zavrnil. Ivanka naj bi bila v Ovalni pisarni ob Trumpu, ko je ta klical Pencea po telefonu in pritiskal nanj.

Vprašati jo nameravajo tudi, zakaj osebje Bele hiše predsedniku Trumpu ni povedalo, naj gre pred kamere in množici naroči, da zapusti kongres. Trump je to sicer storil šele nekaj ur po napadu.