Revija Reporter
Svet

Italijanski premier zabrusil kritikom: Italija ne bo pristala na lekcije ali grožnje sosed

STA

23. jul. 2017 6:00 Osveženo: 10:03 / 09. 8. 2017

Deli na:

Paolo Gentiloni

Profimedia

Italijanski premier Paolo Gentiloni je poudaril, da Italija ne bo pristala na to, da ji sosede dajejo lekcije ali ji grozijo v zvezi z varnostjo na mejah in reševanjem migrantske krize.

Gentiloni se je tako odzval predvsem na izjave avstrijskih predstavnikov ter članic višegrajske skupine.

"Opravljamo svojo dolžnost in od Evrope pričakujemo, da bo Italiji stala ob strani," je v petek zvečer v Torinu dejal Gentiloni. "Ne bomo sprejemali lekcij in še manj groženj, kakršne smo v zadnjih dneh slišali od sosedov," je dodal.

Dodal je, da ima Italija pravico, da od držav, s katerimi deli evropski projekt, pričakuje solidarnost.

Avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz je v četrtek dejal, da bi morala Italija preprečiti, da bi migranti z otokov prišli na Apeninski polotok, češ da reševalne operacije v Sredozemlju ne smejo biti vstopnica v Srednjo Evropo.

Avstrijski kancler Christian Kern je sicer včeraj po telefonu govoril z Gentilonijem, po pogovoru pa je za avstrijske medije dejal, da je Italija avstrijska soseda in pomembna partnerica. "Tako ne gre. Moramo paziti, da se ne postavimo proti Italiji," je dejal v zvezi z izjavami zunanjega ministra.

Dodal je, da zunanja politika ne sme postati tema volilne kampanje v Avstriji. Tam bodo namreč sredi oktobra predčasne parlamentarne volitve, na njih pa dobro kaže Kurzu in njegovi ljudski stranki (ÖVP).

Članice višegrajske skupine pa so v Rim poslale pismo, v katerem so sicer izrazile podporo Italiji, a vnovič poudarile, da niso pripravljene sprejeti migrantov. Zavzele so se za to, da se sprejemni centri za migrante oblikujejo zunaj EU.

Italijanska obrambna ministrica Roberta Pinotti je v petek dejala, da bi morale evropske države preseči nacionalni egoizem. Kot je dejala, predlogi, ki prihajajo iz Avstrije in tudi Madžarske, dokazujejo, da vsakdo vodi svojo volilno kampanjo.

Pojasnila je, da je obveznost Italije, da rešuje migrante na morju, ne more pa vseh sprejeti.

Italija je sicer letos sprejela več kot 80 odstotkov od preko 100.000 migrantov, ki so letos po sredozemski poti prišli v Evropo.