testenine črvi odpoklic Svet24.si

Odpoklic izdelka: Na trgovskih policah so se ...

merkur 1 Svet24.si

Intuitivni čas retrogradnega Merkurja obrnimo ...

1712649659-0122maribor4-3-1712649604353 Necenzurirano

Ovadena županja, ki je po ovinkih prišla do ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

nika kriznar 24 af Ekipa24.si

Pravljica Nike Križnar! Naša skakalka razkrila ...

andrej-hofer 1 Njena.si

Razočaranje za gledalce: Andrej Hofer ne bo ...

doncic Ekipa24.si

Prihajajo Luka 3! Dončić bo kmalu predstavil ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Italijanski kardinal pred smrtjo: Cerkev je 200 let za časom

Deli na:
Italijanski kardinal pred smrtjo: Cerkev je 200 let za časom

Foto: Reuters

Italijanski kardinal Carlo Maria Martini, ki je umrl v petek, je v svojem zadnjem pogovoru ocenil, da je Katoliška cerkev "200 let za časom" in jo pozval k modernizaciji. V pogovoru, ki ga je italijanski časnik Corriere della Sera objavil v soboto, je dejal, da mora Cerkev priznati svoje napake in začeti korenite spremembe.

"Cerkev je 200 let za časom. Zakaj se ne zbudi? Ali se bojimo?" je dejal v pogovoru, ki ga je z njim opravil jezuit v začetku avgusta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kardinal Martini, ki je veljal za enega vodilnih liberalcev v Katoliški cerkvi, pa tudi za enega glavnih kandidatov za papeža po smrti Janeza Pavla II., je bil pomemben zagovornik modernizacije Cerkve in njenega dialoga s sekularno družbo. Odprto je govoril o za Cerkev spornih ali občutljivih vprašanjih, kot so uporaba kondomov za boj proti aidsu, o homoseksualnosti, vlogi žensk v Cerkvi, odnosu do ločitve in o pedofilskih škandalih med duhovniki.

V svojem zadnjem pogovoru je ocenil, da je Cerkev utrujena. "Naša kultura se je postarala, naše cerkve so velike, naše verske hiše so prazne, naši rituali in običaji so pompozni," je dejal.


Martini je tudi opozarjal, da mora postati Katoliška cerkev bolj prožna, saj bo sicer odtujila vernike. "Cerkev mora priznati svoje napake in začeti korenite spremembe," začeti pa mora pri papežu in škofih, je dejal za Corriere della Sera, ob tem pa izpostavil škandale pedofilije med duhovniki.

Pozval je tudi k ponovnemu premisleku odnosa do ločitve, saj bo Cerkev izgubila prihodnje generacije, če se bodo ločeni ali ponovno poročeni starši čutili izključene iz Cerkve oziroma če bodo čutili, da nimajo njene podpore, še navaja AFP.

Kardinal Martini je umrl v starosti 85 let, potem ko je leta trpel za Parkinsonovo boleznijo. Med letoma 1979 in 2002 je bil nadškof nadškofije v Milanu, ene največjih in najpomembnejših v Evropi, kjer se mu je v soboto zadnjič poklonilo več tisoč ljudi.

Po upokojitvi leta 2002 se je preselil v Jeruzalem, a se je nato po napredovanju bolezni vrnil v Italijo. Od leta 2008 je živel pri jezuitih v okolici Milana, kjer je v petek tudi umrl.