bolnišnica Svet24.si

Družinski zdravniki: Če se to zgodi, bomo kmalu ...

postojnska jama Svet24.si

V 200 letih so vodniki skozi Postojnsko jamo ...

Klemen Žibert Necenzurirano

Objavljamo poročilo o finančni luknji v SD: kaj ...

grims cerkev-kriz mora bit-facebook Reporter.si

Kako Cerkev omogoča predvolilno kampanjo Branka ...

mark cuban pravi mvp pm Ekipa24.si

Provokacija v srbskem jeziku?! Neverjetno, kaj o ...

Cene Prevc, Martin Golob Njena.si

Je znani župnik povedal preveč - se bo Cene ...

ana gros af Ekipa24.si

Navijači kričijo: to je sramota! Zgodovinskih ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Za papeža Benedikta XVI. so spolne zlorabe otrok »skrivnost«

Deli na:
Za papeža Benedikta XVI. so spolne zlorabe otrok »skrivnost«

Foto: Reuters

Papež Benedikt XVI. je desetletja spolnih zlorab otrok s strani predstavnikov Rimskokatoliške cerkve na Irskem označil kot "skrivnost". V vnaprej posnetem video nagovoru irskim katolikom je priznal, da so zlorabe bile in da so "na grozljiv način" omajale verodostojnost Cerkve, a zakaj in kako je do njih prišlo, po besedah papeža ostaja skrivnost.

"Hvaležnost in veselje ob tako imenitni zgodovini vere in ljubezni je nedavno na grozljiv način omajalo razkritje grehov, ki so jih duhovniki in posvečene osebe storile ljudem, ki so jim bili zaupani v varstvo. Kako naj pojasnimo dejstvo, da so ljudje, ki so redno prejemali Gospodovo telo in v zakramentu pokore priznavali svoje grehe, grešili na ta način? To ostaja skrivnost," je v video nagovoru kakim 75.000 vernikom menil Benedikt XVI.

Nedeljske maše na največjem irskem stadionu v Dublinu, ki je potekala ob zaključku 50. mednarodnega evharističnega kongresa v irski prestolnici, sta se poleg številnih vernikov udeležila tudi irski predsednik Michael Higgins in premier Enda Kenny. Teden dni trajajoč kongres vsaka štiri leta v drugi državi organizira Vatikan. Tokrat je potekal na Irskem - v državi, kjer so bile spolne zlorabe, do katerih je desetletja prihajalo v katoliških župnijah, šolah, sirotišnicah in drugih institucijah, najhujše.

Kot ocenjuje ameriška tiskovna agencija AP, utegnejo papeževe nedeljske besede še dodatno razjeziti irske katolike, ki so se v minulih letih zaradi šokantnih razkritij - ne le o zlorabah, temveč tudi o tem, kako so najvišji predstavniki Cerkve na Irskem in v Vatikanu zanje vedeli in jih skušali prikriti - že tako občutno oddaljili od Cerkve.