900469_089-cigareti2 Svet24.si

Kadili bi kot Turki, vendar ne bi plačali

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Italijanska vladna koalicija je propadla, Renzi napovedal izstop

Deli na:
Italijanska vladna koalicija je propadla, Renzi napovedal izstop

Matteo Renzi bi uvedel obvezno cepljene proti covidu-19. - Foto: Profimedia

V Italiji je propadla vladna koalicija. Manjša koalicijska partnerica Živa Italija (IV) nekdanjega premierja Mattea Renzija je včeraj odrekla podporo in iz vlade umaknila svoji ministrici, poročajo tuje tiskovne agencije. Stranka IV je sicer za vlado pomembna predvsem v senatu.

Po pričakovanjih je včeraj Renzi na novinarski konferenci sporočil, da ministrici Teresa Bellanova in Elena Bonetti iz vrst IV zapuščata vlado. Ob tem je dodal, da ni bila IV tista, ki je povzročila krizo, ki je bila prisotna že mesece, poroča italijanska tiskovna agencija Ansa.

Renzi je kljub temu napovedal podporo vladnim ukrepom glede pomoči podjetjem in omejitvam za zajezitev novega koronavirusa ter zavrnil predčasne volitve.

Vodja IV je včeraj izpostavil, da popolnoma zaupa v predsednika države Sergia Mattarello, ki je posrednik v tej krizi. Conteju je tudi dal priložnost, da se kriza reši, ko je dejal, da je stvar premierja, kako se bo lotil zadeve. "Pripravljeni smo na vse možne pogovore," je dodal Renzi.

Mattarella je pred tem včeraj pozval premierja Giuseppeja Conteja, da mora nujno najti rešitev te krize v času, ko se država še vedno spopada s pandemijo covida-19.

Conte je sicer pozval Renzija, naj ostane del vlade. Zagotovil je, da vse napore vlaga v ohranitev trenutne vlade do prihodnjih volitev leta 2023. Tako namerava povabiti na pogovore o novem dogovoru vse koalicijske partnerke. "Delal bom do zadnjega dne, do zadnje ure, vedno v smeri krepitve vladajoče koalicije," je dodal nestrankarski premier.


Dodal je, da si državljani želijo, da bi vlada nadaljevala delo v teh časih in da ne bi dobro sprejeli trenutne krize, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Renzi je bil kritičen do vlade zaradi načina obvladovanja pandemije in porabe 220 milijard evrov vrednega svežnja za okrevanje po pandemiji covida-19. Vlada je pozno v torek potrdila spremenjen načrt porabe, v okviru katerega so delno izpolnili Renzijeve želje, vendar njegovi ministrici kljub temu nista potrdili svežnja in sta se vzdržali.

Po besedah Renzija je v preoblikovanem svežnju viden napredek, vendar je po njegovem neodgovorno, da so zavrnili dodatnih 37 milijard evrov iz evropskega reševalnega mehanizma (ESM).

Nekdanji premier se je zavzemal za dodatna sredstva v okviru ESM, čemur pa Gibanje pet zvezd strogo nasprotuje. Pri tem populističnem gibanju svarijo, da Italija s tem tvega, da bo tako kot pred leti Grčija prišla pod nadzor trojke, ki jo sestavljajo Mednarodni denarni sklad (IMF), Evropska unija in Evropska centralna banka (ECB). To naj sicer pri reševanju posledic pandemije ne bi veljalo.

Brez 18 senatorjev IV bo Conte v senatu rabil nove podpornike, čeprav ima v spodnjem domu parlamenta dovolj glasov.

Po oceni italijanskih medijev si bo Conte verjetno prizadeval preprečiti predčasne volitve. Tako bi lahko šel v parlament po zaupnico ali poiskati novo večino. Trenutno v vladi ostajajo Gibanje petih zvezd, Demokratska stranka (PD) in tretja manjša leva Svobodni in enakopravni.