Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

ljudmila novak pl Reporter.si

Ljudmila Novak: »Če nekdo stokrat pove, da sem ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Italija: Postfašistični stranki Bratje Italije se obeta zmaga, Janša čestiko poslal že včeraj

Deli na:
Italija: Postfašistični stranki Bratje Italije se obeta zmaga, Janša čestiko poslal že včeraj

Giorgia Meloni - Foto: Profimedia

V Italiji se zmaga na nedeljskih volitvah tudi glede na projekcije na podlagi delnih izidov obeta desnici na čelu s postfašistično stranko Bratje Italije. Njena voditeljica Giorgia Meloni je ponoči že napovedala, da bodo vladali za vse Italijane. Melonijeva že dobiva čestitke z evropske desnice, poročajo tuje tiskovne agencije. Na Twitterju je njej, vodji Lige Matteu Salviniju in vodji stranke Naprej Italija Silviu Berlusconiju za zmago čestital tudi predsednik SDS Janez Janša.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je tvitnil: "Čestitke Giorgia Meloni."

"Praznujemo z Italijo," je na Tvitterju zapisala poslanka nemške skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD) Beatrix von Storch in dodala: "Švedska na severu, Italija na jugu, leve vlade so včerajšnja novica."

Zadovoljni so tudi v francoskem skrajno desnem Nacionalnem zboru, ki ga vodi Marine Le Pen. Evropski poslanec te stranke Jordan Bardella je zapisal, da so Italijani dali "lekcijo iz ponižnosti" predsednici Evropske komisije Ursuli von der Leyen.

Ta je namreč prejšnji teden dejala, da ima EU orodja, ki jih lahko uporabi, če Italija ne bo upoštevala evropskih načel.

"Nobena grožnja ne more ustaviti demokracije," je zapisal Bardella in dodal, da evropski narodi dvigajo glave ter jemljejo usodo v svoje roke.

Tudi v španski skrajno desni stranki Vox so pozdravili uspeh Giorgie Meloni. "Danes milijoni Evropejcev svoje upe polagajo v Italijo. Giorgia Meloni je pokazala pot v ponosno, svobodno Evropo suverenih narodov," je zapisal vodja stranke Santiago Abascal.

Vodji Bratov Italije je čestital tudi politični svetovalec madžarskega premiera Viktorja Orbana Balazs Orban. "Čestitamo Giorgi Meloni, Matteu Salviniju, Silviu Berlusconiju! V teh težkih časih bolj kot kadarkoli potrebujemo prijatelje, ki imajo isto vizijo in koncept za izzive, ki so pred Evropo," je zapisal.

Italijanskemu desnemu polu je že v nedeljo zvečer na Twitterju čestital tudi vodja SDS Janša. Janša se je, tedaj še kot slovenski premier, z Giorgio Meloni sestal lani v Bruslju, udeležila se je tudi lanskega Blejskega strateškega foruma.

Stranki Bratje Italije se glede na trenutne izide obeta 26 odstotkov glasov. Preostali dve stranki v desnem taboru, Liga Mattea Salvinija in Naprej Italija Silvia Berlusconija, naj bi osvojili manj, približno devet oz. osem odstotkov podpore, a skupaj naj bi trojica strank imela okoli 43-odstotno podporo in s tem večino tako v poslanski zbornici kot senatu.

Premierski položaj se tako nasmiha 45-letni Melonijevi, ki je ponoči že ocenila, da so Italijani poslali jasno sporočilo v prid desni vladi pod vodstvom Bratov Italije.

"Če smo poklicani, da vodimo to državo, bomo to počeli za vse Italijane," je glede na poročanje tujih tiskovnih agencij povedala v kratkem nagovoru medijem v Rimu. Napovedala je še, da bodo delovali s poudarkom na tem, kar ljudi združuje, in ne na tem, kar jih deli.

Bratom Italije sicer po podpori sledi Demokratska stranka pod vodstvom Enrica Lette, ki se ji podobno kot na prejšnjih volitvah leta 2018 obeta okrog 19 odstotkov glasov. Poleg nje levi blok tvori še nekaj manjših strank in skupaj naj bi osvojile največ 26 odstotkov glasov.

"Demokratska stranka je druga najmočnejša politična sila ter največja v opoziciji, zato ima veliko odgovornost," je v prvem odzivu na volilni izid dejala poslanka Debora Serracchiani.

Na tretjem mestu po osvojenih glasovih je Gibanje pet zvezd nekdanjega premierja Giusepeja Conteja, ki naj bi ga podprlo okrog 15 odstotkov ljudi. Po poročanju AFP je Conte drugi zmagovalec nedeljskih volitev, saj so mu javnomnenjske raziskave napovedovale polom zaradi notranjih trenj v stranki. Gibanje pet zvezd je tudi osvojilo največ glasov na jugu Italije.

Conte je z rezultati Gibanja pet zvezd zadovoljen. Kot je dejal, so stranki napovedovali poraz, zdaj pa je tretja najmočnejša in s tem nosi veliko odgovornost.

Komentiral je tudi zmago desnice. "Če so reforme, ki jih želi desna sredina izvesti v Italiji, take kot pri (madžarskem premierju Viktorju) Orbanu, bomo to pot onemogočili. Vendar priznavamo, da je Italija zrela demokracija. Državljani so se izrazili in nagradili Brate Italije. To moramo sprejeti, desnosredinska koalicija je legitimen kandidat za vodenje države," je poudaril po poročanju italijanske tiskovne agencije Ansa.

Udeležba je bila zgodovinsko nizka, nekaj manj kot 64-odstotna. S tem je bila kar za devet odstotnih točk nižja kot na zadnjih volitvah leta 2018.

Od prejšnjih volitev so največ podpore pridobili Bratje Italije, ki so leta 2018 dobili 4,3 odstotka glasov. Po drugi strani sta Liga in Naprej Italija po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zabeležili svoja najslabša izida doslej, Demokratska stranka pa ostaja pri zgodovinsko nizkem rezultatu iz leta 2018.

Vodja Lige Matteo Salvini je izrazil razočaranje nad izidom, ki ga je dosegla stranka. Dejal je, da je gotovo naredil napake, a dodal, da ima zdaj pet let časa, da jih popravi. Povedal je, da je čestital Giorgi Meloni in se veseli sodelovanja z njo.

Najslabši rezultat doslej je dosegla tudi Naprej Italija, se je pa je v senat, iz katerega je bil zaradi pravnomočne obsodbe izključen, tik pred 86. rojstnim dnevom vrnil njen vodja Silvio Berlusconi.

Po drugi strani ni bil izvoljen dosedanji zunanji minister Luigi Di Maio, ki je pred nekaj meseci izstopil iz Gibanja pet zvezd in ustanovil lastno stranko, a je ta ostala pod triodstotnim parlamentarnim pragom.

Melonijeva bo tako po pričakovanjih vodila najbolj desno italijansko vlado po drugi svetovni vojni. Mandat za sestavo vlade ji mora podeliti predsednik države Sergio Mattarella.

Koordinator Naprej Italije Antonio Tajani je sicer dejal, da bo ime prihodnjega predsednika vlade znano po vrhu strank desnega tabora, končno besedo pa bo imel v skladu z ustavo italijanski predsednik. Ob tem je poudaril, da njegova stranka nima predsodkov do Melonijeve, poroča Ansa.