Revija Reporter
Slovenija

Tomčeva in Zver v Evropskem parlamentu glasujeta po Orbanovih navodilih. Ju bo EPP izključila ali se bo tudi Janševa SDS kar sama poslovila?

Igor Kršinar
18 4.271

20. mar. 2021 6:00 Osveženo: 7:14 / 20. 3. 2021

Deli na:

Romana Tomc, Janez Janša in Milan Zver

Bobo

Že nekaj časa je znano, da vodja slovenske delegacije Evropske ljudske stranke Romana Tomc poleg dokumentacije svoje matične skupine EPP, v kateri so priporočila, kako naj glasujejo, prejema tudi podobna navodila stranke Fidesz, ki jo vodi madžarski premier Viktor Orban.

V dilemi, kadar ima Fidesz drugačno stališče kot EPP, Romana Tomc in Milan Zver redno sledita Orbanovi stranki, Franc Bogovič pa se kot poslanec, ki je bil izvoljen na skupni listi SLS z SDS, vzdrži. Oba evroposlanca iz vrst SDS tudi odločno branita Orbana pred kolegi v Evropskem parlamentu.

Tako je bilo tudi na najbolj odmevnih glasovanjih leta 2019 in 2020: v primeru kriminalizacije spolne vzgoje na Poljskem in v primeru resolucije o Poljski in Madžarski. Ljudmila Novak (NSI), ki ostaja neomajno zvesta EPP, pa je zaradi tega pogosto tarča medijskega imperija SDS.

Toda na zadnjem glasovanju v poslanski skupini EPP je proti novemu poslovniku, na podlagi katerega bi lahko izključili poslance iz vrst Fidesa, poleg Tomčeve in Zvera glasoval tudi Bogovič, medtem ko ga je Novakova potrdila.

Zaradi sprejetja novega poslovnika je Fidesz zapustil poslansko skupino, nato pa še stranko EPP. Zdaj Orban napoveduje novo evropsko stranko skupaj s poljsko stranko Zakon in pravičnost premierja Mateusza Morawieckega in italijansko Ligo Mattea Salvinija.

Slovenski premier in prvak SDS Janez Janša v novo druščino še ni bil uradno povabljen, se je pa v sredo slišal s Salvinijem, s katerim sta med drugim govorila o krepitvi sodelovanja med državama, migracijah in boju proti covidu-19.

Za odhod SDS iz EPP se je večkrat zavzel poslanec SDS Branko Grims, ki je ob odhodu Fidesza iz parlamentarne skupine zapisal, da »EPP dela Madžarom veliko krivico, politično pa usodno napako, in če bo odhod Orbanovega Fidesza dokončen, mora iz te skupine oditi tudi SDS.«

Zato si je težko predstavljati, da Orbanu ne bi sledila Janševa SDS, ki je že zdaj politično odvisna od njega. Znane so finančne injekcije madžarskih tajkunov blizu Orbana Janševemu »medijskemu imperiju«, pred volitvami je Orban tudi posebej prišel podpreti Janševo stranko.

Prav tako je znano, kako je Janša »reševal« svojega velikega mecena iz Madžarske, ko so ga hoteli že pred dvema letoma izključiti iz EPP. Takrat sta se skupaj z Lojzetom Peterletom javno prerekala, kdo od njiju ga je rešil, dejansko pa so se že prej v EPP dogovorili, da bodo članstvo Fidesza zamrznili.

Zdaj te dileme ni več, ostaja pa odprto vprašanje, kako bodo v EPP ravnali, če bosta Tomčeva in Zver še naprej glasovala po Orbanovih navodilih in v nasprotju s stališči njihove poslanske skupine. Po novem poslovniku bi jih lahko v tem primeru suspendirali ali pa celo izključili iz svojih vrst.

Če bo SDS sledila Orbanu, bo zapustila največjo evropsko politično družino, v katero se je včlanila leta 2003. Namesto med zmernimi desnosredinskimi strankami bi pristala med radikalnimi in skrajnimi desnimi strankami, kamor jo nekateri, zlasti na levici, že vseskozi uvrščajo.

Poljska stranka Zakon in pravičnost (PiS) je članica skupine Evropskih konservativcev in reformistov (ECR), v kateri sodelujejo tudi evropski poslanci skrajno desnih strank švedskih demokratov, Bratje Italije in španske neofašistične stranke Vox.

Salvinijeva Liga pa je v skupini Identiteta in demokracija, v kateri so tudi francoska Nacionalna fronta (Marine Le Pen), Alternativa za Nemčijo in avstrijska svobodnjaška stranka. Iz obeh skrajno desnih skupin Orban dela novo evropsko stranko, zato se bodo morali nad tem v SDS pošteno zamisliti.

Ob nemški kanclerki Angeli Merkel, avstrijskemu kanclerju Sebastianu Kurzu in hrvaškemu premierju Andreju Plenkoviću in drugimi evropskimi veljaki iz vrst EPP pa bo iz Slovenije še naprej sedel prvak NSI Matej Tonin, ki je obrambni minister v Janševi vladi.