bencin Svet24.si

Znane so nove cene goriv: So dosegle rekord, ali ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

stuttgart Ekipa24.si

Slovenec se seli k nekdanjemu prvaku bundeslige: ...

sfox Odkrito.si

Ima legendarna pevka in starleta raka?

goran dragic 22 mm Ekipa24.si

Nič ne bo z združitvijo Dončića in Dragića v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Italija odpušča 24.000 javnih uslužbencev

Deli na:
Italija odpušča 24.000 javnih uslužbencev

Foto: Reuters

Zaradi varčevalnega paketa, ki ga je minuli teden potrdila italijanska vlada, bo ob delo 24.000 javnih uslužbencev, od tega 11.000 zgolj na ministrstvih, poročajo italijanski mediji. Načrti vlade Maria Montija so že sprožili hud odpor sindikatov, do ukrepov pa je izjemno kritično tudi industrijsko združenje Confindustria.

Če je nasprotovanje sindikatov varčevanju v javni upravi, ki naj bi do leta 2014 izdatke zmanjšalo za okoli 26 milijard evrov, pričakovano, so precej bolj presenetljive ostre besede predsednika Confindustrie Giorgia Squinzija.

Po Squinzijevem mnenju je cilj uravnoteženja državnega proračuna močno pretiran, dosedanje delo vlade pa je ocenil z oceno med pet in šest, češ da je od tehnične vlade pričakoval precej več. Na primer vlaganja v raziskave in gospodarsko rast ter zmanjšanje birokratskih ovir poslovanja.

S predsednico največjega sindikalnega združenja Cgil Susanne Camusso sta se tudi strinjala, da vlada uničuje socialno državo, so poročali italijanski mediji.

Squinzijeve kritične pripombe so že poskrbele za besedni dvoboj z Montijem, ki ga je podprl tudi nekdanji predsednik Confindustrie Luca Cordero di Montezemolo.Monti je Squinzija okrcal, da takšne izjave, kot se je pokazalo v zadnjih mesecih, vlagateljem vlivajo nezaupanje in zvišujejo pribitke na italijanske državne obveznice, kar posledično draži financiranje italijanskih podjetij. Monti je Squinzija zato pozval, naj ne povzroča škode podjetjem.

Podprl ga je tudi Montezemolo, češ da takšne izjave niso primerne za predstavnika italijanske industrije, niti niso v skladu s politiko Confindustrie.

Italijane, poleg varčevanja v javnem sektorju, že sredi avgusta čakajo novi finančni ukrepi, ki bodo znova zmanjšali njihov razpoložljivi dohodek.

Vlada namreč načrtuje črtanje nekaterih davčnih olajšav - skupaj jih obstaja okoli 700 vrst, letno pa državljanom prinesejo 260 milijard evrov prihrankov -, da bi se tako izognila dvigu davka na dodano vrednost za dve odstotni točki na 23 odstotkov.