Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

pogacar Ekipa24.si

Tadej Pogačar pred Girom izpostavil ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sekulic slovenija af Ekipa24.si

Tole je očitno menjava za Mika Tobeyja! Američan...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Italija in Francija Merklovi: Osredotoči se na gospodarske težave Nemčije

Deli na:
Italija in Francija Merklovi: Osredotoči se na gospodarske težave Nemčije

Foto: Reuters

Italija in Francija sta v nedeljo izrazili nezadovoljstvo spričo izjav nemške kanclerke Angele Merkel, ki ju je pozvala k dodatnim reformam. Nemški voditeljici sta sporočili, naj se raje osredotoči na gospodarske težave Nemčije, namesto da pridiga drugim, danes piše bruseljski spletni bilten Euractiv.

Merklova je v intervjuju za nemški nedeljski časopis Welt am Sonntag pozvala Italijo in Francijo k dodatnim reformam, potem ko je Evropska komisija prejšnji teden ocenila skladnost proračunov članic območja evra s paktom o stabilnosti in rasti, ki opredeljuje evropska proračunska pravila, ter Italijo in Francijo izpostavila kot državi s tveganji.

Po besedah Merklove je komisija postavila rok, do katerega morata Francija in Italija predstaviti dodatne ukrepe. "To je upravičeno, saj sta obe državi sredi procesa izvajanja reform. A komisija je tudi jasno povedala, da kar je na mizi, ni dovolj. S tem se strinjam," je še zatrdila nemška kanclerka.

Rim in Pariz sta se na pripombe nemške kanclerke ostro odzvala.


Italijanski podsekretar za evropske zadeve Sandro Gozi je po pisanju Euractiva izrazil obžalovanje, ker se Merlovi reforme italijanskega premierja Mattea Renzija zdijo pomanjkljive. "Italijanska vlada si nikoli ne bi dovolila dajati opazk o članici Evropske unije in Nemčijo prosimo za enako spoštovanje," je poudaril.

"Morda bi se morala kanclerka Merklova osredotočiti na potrošnjo v Nemčiji, pomanjkanje investicij ali njena neravnovesja v plačilni bilanci. To bi bil pomemben prispevek Berlina, na katerega Evropa že dolgo čaka, a se doslej ni zgodil," je predlagal.

Francoski finančni minister Michel Sapin pa je dejal, da so bile opazke Merklove najbrž namenjene članom njene lastne stranke, Krščanske demokratske unije (CDU), ki bo ta teden v Kölnu imela letni kongres. "V Franciji ne izvajamo reform, da bi ugodili temu ali onemu evropskemu voditelju, temveč zato, ker so nujne za Francijo," je poudaril v odzivu na francoski televiziji. Dodal je, da ima Nemčija svoje težave, od slabih cest do nizke rodnosti.

"V Nemčiji število prebivalstva upada iz leta v leto," je dejal. "Čez deset ali 20 let bomo zaradi tega mi na boljšem. Nemčija pa je danes v boljšem položaju zaradi reform, ki jih je izvedla pred desetletjem," je dodal Sapin po pisanju Euractiva.