stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Islamski skrajneži iz zapora v DR Kongo osvobodili najmanj 900 zapornikov

Deli na:
Islamski skrajneži iz zapora v DR Kongo osvobodili najmanj 900 zapornikov

Zapor v mestu Beni v DR Kongo. - Foto: Twitter

Oboroženi napadalci so v usklajeni akciji danes vdrli v osrednji zapor mesta Beni v Demokratični republiki Kongo in osvobodili najmanj 900 zapornikov, med njimi tudi člane skrajne islamistične skupine iz Ugande, ki naj bi bila odgovorna za napad, je sporočil župan tega mesta na vzhodu države.

Župan Modeste Bakwanamaha je povedal, da je po usklajenem napadu na osrednji zapor Kangbay in vojaško taborišče v bližini v zaporu ostalo samo okoli sto od več kot tisoč zapornikov.

Za agencijo Reuters je po telefonu pojasnil, da so številni napadalci z električno opremo uspeli vdreti skozi vrata zapora.

Odgovornosti za napad ni prevzel še nihče. Župan je povedal, da menijo, da ga je izvedla ena od skrajnih islamističnih skupin, Združene demokratične sile (ADF) iz Ugande. Ta oborožena skupina od 90. let prejšnjega stoletja deluje na vzhodu države, kjer deluje več kot sto milic, ki se borijo za dragocene naravne vire, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

ADF je odgovoren za smrt več tisoč ljudi. Kljub obsežni operaciji vojske proti skupini je samo od začetka lanskega leta ubila več kot tisoč civilistov, kažejo podatki Združenih narodov.



Policija je na Twitterju sporočila, da sta bila v napadu, ki je se je začel okoli 4.30, ubita dva zapornika. Sporočila je tudi, da je uspela zbežati večina od 1300 zapornikov. Podobno število zapornikov je sicer zbežalo v podobnem napadu na zapor junija 2017.

V zaporu Kangbayi so zaprti številni pripadniki lokalnih milic in skrajneži ADF. Bakwanamaha je dejal, da se govori, da so zaprti člani skupine ADF v dneh pred napadom pripravljali pobeg iz zapora.

Pred letom dni je vojska začela obsežno operacijo proti ADF. V odgovor je oborožena skupina zapustila svoja oporišča in se razdelila v manjše, bolj gibljive skupine ter začela napadati civiliste. Za več njihovih napadov je odgovornost prevzela džihadistična Islamska država, a strokovnjaki ZN povezav med skupinama niso ugotovili, še navaja Reuters na svoji spletni strani.