Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nova Zelandija najsvobodnejša država na svetu, Slovenija šele na 35. mestu

Deli na:
Nova Zelandija najsvobodnejša država na svetu, Slovenija šele na 35. mestu

Sedanja zastava Nove Zelandije. - Foto: Wikipedia

Po Indeksu človekove svobode 2018 (The Human Freedom Index 2018), ki je bil objavljen danes, je na prvem mestu Nova Zelandija, Slovenija pa je v primerjavi z letom poprej zdrsnila za dve mesti, na 35. mesto.

V prvi peterici najbolj svobodnih držav na svetu so še Švica, Hongkong, Avstralija in Kanada. Med državami, ki so prehitele Slovenijo, so tudi Velika Britanija (9. mesto), Nemčija (13. mesto), Avstrija (16. mesto), ZDA (17. mesto), Francija (32. mesto) in Italija (34. mesto).

Slabše od naše države so se na letošnji lestvici odrezale tudi Slovaška (36. mesto), Poljska (39. mesto), Madžarska (42. mesto) in Hrvaška (44. mesto). Ne lestvici svetovne svobode je skupaj 162. držav. Na zadnjem mestu sta skupaj Venezuela in Sirija.

Kot je povedala soavtorica poročila Tanja Porčnik iz Visio instituta, se je stopnja svobode v primerjavi z letom poprej na lestvici od 0 do 10 znižala iz 6.93 na 6.89 na lestvici od 0 do 10.

»Med poglavitne razloge ponovnega upada svobode na globalni ravni prištevamo nacionalizem, populizem in avtoritarizem,” je povedala in Porčnikova in dodal, da sta med državami, ki so največ prispevale k temu negativnemu trendu, tudi Turčija in Poljska, in sicer zato, ker sta v zadnjem analiziranem letu vidno dušile pravno državo in bile priča številnim napadom na svobodo izražanja.

Glede Slovenije je Porčnikova poudarila, da ima naša država tako kot Madžarska predvsem težave s šibko pravno državo in zaznano korupcijo.