Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

Screenshot 2024-04-25 at 16.31.28 Necenzurirano

Žakelj obrnil ploščo: zdaj ve, da je na ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

IS se baha, da je odgovorna za trčenje francoskih helikopterjev; džihadisti lažejo, odgovarja Francija

Deli na:
IS se baha, da je odgovorna za trčenje francoskih helikopterjev; džihadisti lažejo, odgovarja Francija

Fotografija je simbolična. - Foto: YouTube

Skrajna skupina Islamska država (IS) je v četrtek sporočila, da je odgovorna za nesrečo, v kateri sta med operacijo proti džihadistom v Maliju v ponedeljek trčila dva helikopterja francoske vojske, pri čemer je umrlo 13 francoskih vojakov. Francoska vojska je to odločno zanikala, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

IS je sporočila, da so njeni pripadniki na območju Menake na jugu Malija pripravili zasedo konvoju francoskih vojakov. Izbruhnili so spopadi, na območju pa je skušal pristati helikopter francoske vojske, ki se je zaradi streljanja skušal umakniti in je trčil v drug helikopter.

Pri tem je umrlo 13 francoskih vojakov, to pa je najbolj smrtonosna nesreča, odkar Francija od leta 2013 v tej in drugih zahodnoafriških državah posreduje proti islamskim skrajnežem. Doslej je v tej operaciji umrlo 41 francoskih vojakov.

Načelnik generalštaba francoske vojske general Francois Lecointre je danes zanikal, da bi do trčenja helikopterjev prišlo zaradi streljanja ali akcije džihadistov. V pogovoru za Radio France Internationale je trditev Islamske države označil za povsem neresnično. "Res je, da je prišlo do trčenja med zelo kompleksno bojno operacijo, za katero je potrebno zelo natančno usklajevanje," je pojasnil.


Poudaril pa je, da džihadisti niso izvedli napada, medtem ko so jim sledili blizu meje z Burkino Faso in Nigrom. "Francoska vojska govori resnico: to dolgujemo našim vojakom in družinam naših mrtvih kolegov," je pristavil. Povedal je še, da črni skrinjici helikopterjev analizirajo, da bi dobili natančne podatke o tem, kaj se je zgodilo, navaja AFP.

Francoska vojska je s to nesrečo doživela eno največjih izgub od napada na francoski štab Drakkar v Bejrutu leta 1983, v katerem je bilo ubitih 58 ljudi. Državna žalna slovesnost, ki se je bo udeležil francoski predsednik Emmanuel Macron, bo potekala v ponedeljek v Parizu v Les Invalides, poroča AFP.

V Maliju in več drugih državah na območju Sahela je v okviru operacije, imenovane Barkhane, nameščenih okoli 4500 francoskih vojakov, katerih glavna naloga je usposabljanje lokalnih sil, pa tudi sodelovanje v boju proti skrajnežem.

Ponedeljkovo akcijo so francoske sile izvajale, potem ko so islamski skrajneži na severu Malija v zadnjih tednih izvedli niz smrtonosnih napadov.