pomlad Svet24.si

Tedenski horoskop: Čas je za razmislek, kje lahko...

annie-charlotte Svet24.si

25-letnica v razmerju z dvema moškima: "Ne varam,...

Boštjan Gorjup Necenzurirano

Odstopil direktor enega največjih slovenskih ...

hisa mojca pasek setinc mile-pl015 Reporter.si

Skrivnost elitne vile za pol milijona: kako sta si...

nika prevc Ekipa24.si

Poglejte to! Kako se je kalil veliki kristalni ...

Delovna akcija Njena.si

Delovna akcija: Zgodba Potrčevih razjokala ...

doncic Ekipa24.si

Kaaaaaj?! Dončić se je držal za glavo in smejal...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Francoska vlada z vojsko proti rumenim jopičem

Deli na:
Francoska vlada z vojsko proti rumenim jopičem

Izgredi v Parizu. - Foto: Profimedia

Francoska vlada je v sredo napovedala, da bo v soboto pri izvajanju varnostnih ukrepov na protestih rumenih jopičev sodelovala tudi vojska, s čimer je v opozicijskih vrstah naletela na glasne kritike, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pripadniki vojske v okviru misije Sentinelle, katere namen je sicer varovanje javnosti pred terorizmom, bodo varovali javne zgradbe in druga javna mesta. To bo policiji omogočilo, da se bo osredotočala na izgrede med protesti in vzdrževala javni red in mir.

Opozicijske stranke so kritične do te poteze. Francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki je tudi vrhovni poveljnik francoske vojske, so pozvale, naj vojakov ne pošlje na ulice.

"Ostro nasprotujem uporabi vojske za ta namen. To je resna napaka," je poudaril vodja skupine konservativne stranke Republikanci v francoskem senatu Bruno Retailleau. "Vojaki niso izurjeni za vzdrževanje reda. Izurjeni so za boj, ubijanje, nevtraliziranje," je izpostavil.


Vodja skrajno leve stranke Nepokorna Francija Jean-Luc Melenchon pa je poudaril, da vojska ne sme prevzeti nalog policije, ne glede na razmere. "Vojaki so na železniških postajah in drugih mestih, da se spopadajo s teroristično grožnjo, in ne z nezadovoljnimi ljudmi," je povedal.

Tudi vodja skrajno desnega Nacionalnega zbora Marine Le Pen je zatrdila, da je naloga teh vojakov varovanje pred teroristi.

Vlada je v odzivu na kritike poudarila, da je 7000 vojakov v okviru operacije Sentinelle že tako in tako na ulicah, a s tem kritikov ni pomirila. Javnost varujejo od terorističnih napadov leta 2015.

Francoske oblasti so se za zaostritev ukrepov odločile, potem ko so se v soboto protesti rumenih jopičev znova sprevrgli v izgrede. Pretekli teden so se rumeni jopiči na francoskih ulicah zbrali že 18. teden zapored. Policija bo sicer po novem na Elizejskih poljanah in nekaterih drugih predelih Pariza prepovedala proteste, če bo ugotovila, da so na protestih tudi skrajneži.