Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

elsnik Ekipa24.si

Uh, kakšne besede! Kapetan Olimpije Elšnik po ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Bill Gates je navdušen, Microsoft z ameriško vojsko sklenil 22 milijard dolarjev vreden posel

Deli na:
Bill Gates  je navdušen, Microsoft z ameriško vojsko sklenil 22 milijard dolarjev vreden posel

Bill Gates - Foto: Profimedia

Ameriški tehnološki velikan Microsoft je pridobil 21,88 milijarde dolarjev vreden posel z ameriško vojsko. V okviru dogovora bo v prihodnjih 10 letih vojski dobavljal očala za obogateno resničnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Očala, ki temeljijo na komercialno dostopni tehnologiji Hololens, bodo vojakom zagotovila dodatno varnost in učinkovitost, so zatrdili v Microsoftu. Proizvodnjo t. i. sistema za integrirano obogatitev bodo zagnali nemudoma.

Ameriško obrambno ministrstvo pa je pojasnilo, da gre za petletno pogodbo z možnostjo podaljšanja. V celoti bi lahko bil posel vreden več kot 21,88 milijarde dolarjev v prihodnjih 10 letih.

Pentagon je dodal, da je cilj zagotoviti nočni pogled nove generacije in okrepiti sposobnosti ocenjevanja situacije vojakov na terenu. Očala oz. oprema, pritrjena na glavo, med drugim vključuje nočni in termični vid ter zagotavlja podatke, ki pomagajo prepoznati tarče in sprejemati taktične odločitve. Omogoča tudi deljenje informacij in tako sprejemanje odločitev v različnih scenarijih.

Analitiki so izpostavili sposobnost Microsofta, da svojo tehnologijo uspešno proda ameriški vojski, s tem pa bo najverjetneje še dodatno spodbudil tudi njeno rabo v zasebnih podjetjih.

Pentagon je sicer že lani potrdil odločitev, da Microsoftu zaupa 10 milijard dolarjev vredno pogodbo za storitve računalništva v oblaku, čeprav je Amazon trdil, da je na izbirni postopek sporno vplival takratni predsednik Donald Trump.