cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Iraške vladne sile pri Ramadiju v ofenzivo proti džihadistom

Deli na:
Iraške vladne sile pri Ramadiju v ofenzivo proti džihadistom

Foto: Reuters

Iraške sile so sprožile ofenzivo proti Islamski državi (IS) in ponovno zavzele območje pod nadzorom džihadistov vzhodno od Ramadija. Gre za prvi protinapad iraških vladnih sil, ki jim pomagajo tudi šiitske milice, proti IS po padcu glavnega mesta pokrajine Anbar pred tednom dni, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ofenziva iraških sil je usmerjena proti mestu Husajba v dolini Evfrata, ki velja za odskočno desko za napade na Ramadi.

"Vojaške operacije za osvoboditev Husajbe, sedem kilometrov vzhodno od Ramadija, so se začele," je za AFP potrdil policijski poveljnik, ki ni želel biti imenovan.

V operaciji poleg lokalnih in zveznih policijskih enot, enot za hitro posredovanje notranjega ministrstva in rednih enot vojske sodelujejo tudi paravojaške enote in plemenski borci, je še dejal.

Iraške vladne sile naj bi po lastnih navedbah danes tudi preprečile napredovanje džihadistov IS zahodno od Bagdada, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Slednji naj bi napadli kraj Al Halidija pri Ramadiju, vendar jih je iraška vojska ob pomoči plemenskih milic odbila, je dpa izvedela iz varnostnih krogov v Bagdadu.

Al Halidija in vojaško oporišče ob jezeru Habanija sta zadnja pomembna položaja iraške vojske med Ramadijem in Faludžo, ki leži v neposredni bližini Bagdada in je že več kot leto dni v rokah skrajnežev.

Vladne sile želijo znova zavzeti Ramadi, ki ga je IS zasedla prejšnji konec tedna. Padec tega mesta predstavlja največji poraz iraških sil v zadnjem letu dni in vzbuja dvome v ameriško strategijo obstreljevanja položajev IS iz zraka, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Med zadnje uspehe IS pri utrjevanju svojega položaja v Iraku kot tudi v sosednji Siriji poleg zasedbe Ramadija sodi tudi zavzetje še zadnjega mejnega prehoda Al Tanaf med Irakom in Sirijo.