bencin Svet24.si

Znane so nove cene goriv: So dosegle rekord, ali ...

jasna kuljaj Svet24.si

FOTO: Kje dopustujejo slovenski estradniki?

Jaša jenull Necenzurirano

Kaj bo Jaša Jenull rekel ob izbiri šefa ...

pirc musar ms Reporter.si

Kako sta obogatela Nataša Pirc Musar in njen mož...

stuttgart Ekipa24.si

Slovenec se seli k nekdanjemu prvaku bundeslige: ...

Omar Naber Odkrito.si

Omar Naber - Letos se mu bo zgodilo nekaj ...

goran dragic 22 mm Ekipa24.si

Nič ne bo z združitvijo Dončića in Dragića v ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Magazin

Odvetniki razpravljajo o lastništvu Lune

Deli na:
Odvetniki razpravljajo o lastništvu Lune

Foto: Reuters

Na konferenci v nemškem Kölnu so odvetniki danes začeli razpravljati o pravnem lastništvu Lune in kako zakone z Zemlje prenesti v vesolje. Strokovnjaki namreč napovedujejo, da se pravnim sporom ne bo mogoče izogniti, saj države v vesolje pošiljajo vse več plovil.

Konferenca, ki jo gosti inštitut za vesoljsko pravo kölnske univerze, ima naslov "Kdo je lastnik Lune?" Med temami razprav, na katerih sodeluje več kot 100 pravnih strokovnjakov, so vprašanja, ali ima kdo zakonsko pravico, da na Luni in planetih izkorišča rudnine.

Med bolj perečimi vprašanji so tudi vesoljske smeti človeškega izvora, kot so nedelujoči sateliti. Stephan Hobe, direktor inštituta, ki gosti konferenco, je zatrdil, da je tveganje, da delujoči sateliti trčijo z vesoljskimi smetmi, vse večje. Smeti krožijo okrog Zemlje z veliko hitrostjo in so izven nadzora. Mednarodna skupnost doslej ni izkazala nobene pripravljenosti, da bi plačala ogromne stroške odstranjevanja teh smeti iz orbite.

V orbito z Zemlje sicer pošiljajo vse več satelitov. Strokovnjaki medtem opozarjajo, da prometna pravila obstajajo za pomorski, kopenski in zračni promet, za vesoljski promet pa jih ni. Zato je treba začeti z delom, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Pravni strokovnjaki ocenjujejo, da bodo v prihodnosti mogoče odškodninske tožbe, če bodo dragocen satelit zadele smeti in bo možno izslediti izvor teh odpadkov.