Rusko veleposlaništvo Svet24.si

Izgnani ruski diplomat naj bi zapustil Slovenijo

fantka Svet24.si

Drobna zadovoljstva vodijo v prostor neskončnih ...

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

janez janša, shod Reporter.si

Kdo ima koga za norca? Janša, večkrat v ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

Tako bo potekal sončni mrk, ki je marsikoga prestrašil do kosti Odkrito.si

8. april, 2024 - Mrk, ki prinaša katastrofo?!

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

ZDA zaskrbljene zaradi iranske izstrelitve opice v vesolje

Deli na:
ZDA zaskrbljene zaradi iranske izstrelitve opice v vesolje

Foto: Reuters

Tiskovna predstavnica State Departmenta Victoria Nuland v ponedeljek ni mogla potrditi resničnosti iranskih trditev, da so v vesolje poslali opico, vendar pa je zatrdila, da resolucije Varnostnega sveta ZN Iranu takšne dejavnosti prepovedujejo.  

Nulandova je opozorila na resolucijo Varnostnega sveta ZN iz leta 2010, ki Iranu prepoveduje vse dejavnosti, povezane z balističnimi raketami, sposobnimi za prenos jedrskih bomb. Vsako plovilo, ki lahko v zemeljsko krožnico ponese predmet, je pomembno za razvoj balističnih raketnih izstrelkov dolgega dosega in Varnostni svet ZN je Iranu takšne dejavnosti prepovedal.

Iranci so v ponedeljek sporočili, da so uspešno poslali v vesolje majhno raketo z opico na krovu, ki je pomemben korak naprej na poti do prvega človeškega vesoljskega poleta islamske države. Iranska televizija je pokazala posnetke opice v zaščitni obleki, ki so jo pred izstrelitvijo privezali v kapsulo rakete Pišgam, kar pomeni "pionir".

Obrambni minister, general Ahmad Vahidi pa je na spletni strani ministrstva zapisal, da se je kapsula z opico vrnila varno na zemljo in da je Iran na poti, da pošlje v vesolje človeka. Raketa s kapsulo naj bi dosegla višino 120 kilometrov, nakar se je vrnila na zemljo.


Iran ima ambicije, da postane vodilna tehnološka država islamskega sveta in je doslej v zemeljsko krožnico ob pomoči Rusije izstrelil že nekaj satelitov. Človeka bo poskušal poslati v vesolje čez pet let. Iran ima kompleks za izstreljevanje satelitov 200 kilometrov vzhodno od prestolnice in nadzorni center 70 kilometrov zahodno od Teherana. V prihodnje načrtujejo tudi izgradnjo vesoljskega centra.

Leta 2010 so Iranci že poslali v vesolje tudi miš, želvo in črve. S tem in z opico sledijo ZDA in Sovjetski zvezi, ki sta pred prvo potjo človeka v vesolje prav tako delali poskuse z živalmi. Sovjetska zveza je poslala proti vesolju psičko Lajko, ZDA pa več opic. Nekaj živali je med temi poskusi poginilo.

Na pot iranske opice v vesolje so se v ZDA najprej odzvale organizacije za zaščito živali. Organizacija Ljudje za etično postopanje z živalmi je izrazila zgroženost nad posnetki vidno preplašene opice, ki so jo privezali v kapsulo. Organizacija PETA pa je sporočila, da Iranci ponavljajo okrutne in nepotrebne napake iz najbolj temnih časov vesoljske tekme.