Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

1663812312-036mv Necenzurirano

Kakšna stavka? Največja zasebna klinika podira ...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

lara, topki, skrito-v-raju Njena.si

Skrito v raju: Skrivnost Larinih pletenih topkov

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Iran razkril nesrečo v svojem jedrskem kompleksu

Deli na:
Iran razkril nesrečo v svojem jedrskem kompleksu

Iranska jedrska elektrarna Barakah, ki leži ob Perzijskem zalivu, zahodno od prestolnice, bi morala po načrtih začeti delovati že leta 2017 (fotografija je simbolična). - Foto: Wikiemirati

Nesreča na jedrskem kompleksu v Iranu je povzročila precejšnjo škodo in bi lahko upočasnila produkcijo centrifug, s katerimi bogatijo uran, so sporočili iz Teherana. V nesreči v četrtek je nastala le gmotna škoda, ni pa nevarnosti za radioaktivno onesnaženje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nesreča se je zgodila v kompleksu Natanc v skladišču, na katerem so ravno potekala gradbena dela. Podrobnosti ni znanih, saj so le sporočili, da gre za nesrečo in da so odkrili vzrok.

"Ni bilo žrtev ... ampak škoda je obsežna s finančnega vidika," je v nedeljo dejal tiskovni predstavnik iranske jedrske organizacije Behruz Kamalvandi.

Za iransko tiskovno agencijo Irna je pojasnil, da bi lahko nesreča upočasnila razvoj in produkcijo centrifug. Natanc je eden od osrednjih iranskih kompleksov za bogatenje urana.

Organizacija je pred tem objavila fotografijo domnevnega prizorišča nesreče, na kateri je enonadstropna stavba s poškodovano streho, stene so počrnele zaradi požara, vrata pa so visela stran. Državna televizija je kasneje pokazala drugi kot stavbe, na katerem se zdi škoda manj obsežna.

Po odstopu ZDA od iranskega jedrskega sporazuma leta 2018 je tudi Teheran postopoma začel opuščati zaveze mednarodnega dogovora, ki so ga sklenili leta 2015 z namenom, da bi Iranu preprečili razvoj jedrskega orožja.