stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

masterchef, 10 Njena.si

Teden dni premora za MasterChef Slovenija

jankovic hokej Ekipa24.si

Velike spremembe v zmajevem gnezdu! Novo ime ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Iran bo vodil mož, ki ne zaupa Zahodu in o ZDA govori kot o "velikem satanu"

Deli na:
Iran bo vodil mož, ki ne zaupa Zahodu in o ZDA govori kot o "velikem satanu"

Ebrahim Raisi - Foto: Wikimedia

V Iranu so volivci na petkovih volitvah izvolili novega predsednika, je danes sporočil zmerni iranski predsednik Hasan Rohani. Imena ni sporočil, so pa trije kandidati še pred objavo prvih izidov volitev že čestitali za zmago favoritu, ultrakonservativnemu Ebrahimu Raisiju, poročajo iranski mediji.

Rohani je v televizijskem nagovoru državljanom čestital za izbiro novega predsednika. Imena zmagovalca ni povedal, dejal je le, da ve, da je kandidat prejel zadostno število glasov in da je bil izvoljen ter da mu bo kasneje uradno čestital, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Trije kandidati so medtem na družbenih omrežjih že čestitali Raisiju za zmago.

Kandidat mora za zmago v prvem krogu volitev prejeti več kot 50 odstotkov glasov. Raisi je sicer veljal za favorita, potem ko je vplivni svet varuhov zavrnil kandidature njegovih glavnih tekmecev, opozicija pa pozvala k bojkotu volitev.



60-letni Raisi, nekdanji prvi mož iranskega pravosodja, pripada ultrakonservativnemu taboru, ki ne zaupa Zahodu in o ZDA govori kot o "velikem satanu" in "svetovni aroganci". Uživa podporo vrhovnega voditelja ajatole Alija Hameneja.

Po poročanju državnih medijev štetje glasov še poteka. Podatke o volilni udeležbi in prve izide je pričakovati danes opoldne po lokalnem času.

Volilna udeležba naj bi po ocenah poznavalcev dosegla novo najnižjo raven zaradi bojkota, pa tudi zato, ker so volivci izčrpani zaradi dolgotrajne socialne in gospodarske krize. Državna televizija je objavljala posnetke dolgih vrst pred volišči v več mestih, a je iranska tiskovna agencija Fars poročala, da je glasove v prvih 12 urah oddalo 37 odstotkov volilnih upravičencev od skupno skoraj 60 milijonov. Volišča so sicer bila odprta dve uri dlje, da bi med pandemijo covida-19 omogočili čim večjo udeležbo, poroča AFP.