ris, slovenija Svet24.si

Video: Gozdar v slovenski divjini naletel na nekaj...

Shonda Rhimes Svet24.si

Shonda Rhimes zaradi groženj prisiljena v selitev

sergej racman Necenzurirano

Eden najbogatejših Slovencev je v zaporu. ...

vucic kavcic INSTAGRAM Reporter.si

Aleksandar Vučić skrivoma obiskuje Slovenijo: na...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

vladimir-tintor Njena.si

Zgodil se je preobrat, snema se 4. sezona Botrov

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Iran zajel že tretji tanker v mesecu dni: ladja naj bi "tihotapila nafto"

Deli na:
Iran zajel že tretji tanker v mesecu dni: ladja naj bi "tihotapila nafto"

Fotografija je simbolična. - Foto: Profimedia

Iranska mornarica je v sredo v Perzijskem zalivu zajela tuji tanker, ker naj bi tihotapil nafto, je danes sporočila Iranska revolucionarna garda. Zajela je tudi sedemčlansko posadko. Po poročanju iranske tiskovne agencije Irna zaseženi tanker prihaja iz Iraka. To je že tretji tanker, ki so ga v zadnjem mesecu zasegle iranske sile.

Kot je poročala Irna, so sile Iranske revolucionarne garde blizu otoka Farsi sredi Perzijskega zaliva zajele tanker iz Iraka, ki da je tihotapil 700.000 litrov goriva za nekatere arabske države. Iranska revolucionarna garda naj bi tam nadzorovala promet in zakonitost trgovine v Perzijskem zalivu.

Zasežen tanker so prepeljali v pristanišče v mestu Bushehr, domnevno tihotapljeno gorivo pa so s sodelovanjem s sodnimi oblastmi predali iranskim oblastem, je francoska tiskovna agencija AFP povzela poročanje Irne.

Garda je 18. julija zaradi domnevnega tihotapljenja goriva zajela plovilo MT Riah, ki je plulo pod panamsko zastavo. Dan pozneje je sporočila tudi, da je zajela britanski tanker Stena Impero, ker naj bi kršil "mednarodna pomorska pravila".

Ta zaseg se je sicer zgodil dva tedna potem, ko so britanske oblasti blizu Gibraltarja zasegle iranski tanker, ker naj bi kršil EU sankcije, usmerjene proti Siriji. Španski zunanji minister Josep Borrell je namignil, da je bila ladja zasežena na podlagi ameriške zahteve Veliki Britaniji.

V zadnjih mesecih se sicer stopnjujejo napetosti med Iranom in Zahodom zaradi enostranskega izstopa ZDA iz iranskega jedrskega dogovora iz leta 2015 in sankcijami, ki so jih ZDA ponovno uvedle proti tej državi.