Revija Reporter
Svet

Francozi s svojimi džihadisti IS nočejo imeti opravka, zato jim bo sodil Irak

STA

25. feb. 2019 16:34 Osveženo: 16:43 / 25. 2. 2019

Deli na:

Džihadisti Islamske države.

Profimedia

Iraška sodišča bodo sodila najmanj 13 francoskim državljanom, ki so se v Siriji pridružili skrajni skupini Islamska država (IS), je danes dejal iraški predsednik Barham Saleh. Francoske džihadiste so Iraku predale Sirske demokratične sile (SDF), ki so jih zajele med spopadi na vzhodu Sirije, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tujim borcem bodo sodili po iraškem pravu, je dejal Saleh na novinarski konferenci po srečanju s francoskim predsednikom Emmanuelom Macronom v Parizu.

Neimenovan iraški vladni vir je sicer pred tem za AFP dejal, da je Irak od SDF prevzel 14 francoskih borcev.

Sirske demokratične sile so v zadnjih dnevih zajele več sto tujih borcev IS, medtem ko se borijo še proti zadnjimi skrajneži na vzhodu Sirije. Od četrtka so iraškim oblastem tako med drugim predali 280 Iračanov, ki so se borili na strani IS.

Sicer ni jasno, kdaj točno je Irak prevzel tuje borce, naj bi pa se predaja zgodila v sodelovanju s koalicijo pod vodstvom ZDA, ki se bori proti skrajnežem. "Med predanimi ni višjih poveljnikov IS, a imajo ogromno informacij o strukturi IS v Evropi, mrežah francoskih džihadistov in rekrutiranju," je za AFP dejal iraški strokovnjak Hišam al Hašemi.

V Iraku so sicer sodili že več sto tujim borcem IS, med drugim več džihadistom, ki so jih prejeli v Siriji in predali iraškim oblastem. Lani poleti so Francoza in Nemko zaradi sodelovanja z IS obsodili na dosmrtno ječo, okoli 100 borcev pa so obsodili na smrtno kazen.