Revija Reporter
Svet

Iraškim Kurdom ultimat iz Bagdada: Predajte letališča, če ne...

STA

27. sep. 2017 6:00

Deli na:

Kurdske pešmerge, v ospredju predsednik iraškega Kurdistana Masoud Barzani

Reuters

Vodja iraških Kurdov Masud Barzani je dan po referendumu, na katerem se je večina iraških Kurdov izrekla za neodvisnost, pozval iraškega premierja Hajdarja al Abadija k začetku dialoga.

Iraške oblasti so medtem kurdskim voditeljem postavile tridnevni rok za predajo letališč na severu države, v nasprotnem primeru pa zagrozile s prepovedjo poletov.

"Pozivam Hajderja al Abadija in druge visoke iraške predstavnike, naj ne zaprejo vrat dialogu, saj bo dialog rešil težave," je v nagovoru, ki ga je predvajala televizija, poudaril Barzani. "Mednarodni skupnosti zagotavljamo, da smo pripravljeni na dialog z Bagdadom," je še dejal.

Povedal je še, da referendum ne bo niti začrtal niti vzpostavil meje med Kurdistanom in Irakom.

A Abadi je na novinarski konferenci ponovil, da pogovori ne pridejo v poštev. "Ne bomo se odpovedali enotnosti in suverenosti Iraka. To je naša dolžnost," je poudaril. Dodal je, da bodo oblasti izvajale svoje pristojnosti na območju v skladu z ustavo. "Še naprej bomo sodelovali v pogovorih, a se ne bomo pogajali na podlagi referenduma," je dejal iraški premier.

Ob tem je napovedal, da bo njegova vlada prepovedala mednarodne polete v in iz Kurdistana, če v 72 urah ne bo dobila nadzora nad tamkajšnjimi letališči, poročajo tuje tiskovne agencije.

Na območju sta dve letališči, v prestolnici iraškega Kurdistana Erbil in v drugem največjem mestu Sulejmanija. Na njih pristajajo letala iraške družbe Iraqi Airways, redne letalske linije pa ima tudi več tujih družb, na primer iz Nemčije, Irana, Jordanije in Turčije.

Barzani se je za izvedbo referenduma, ki sicer ni pravno zavezujoč, odločil kljub močnemu pritisku tako iz Bagdada kot iz sveta, naj ga prekliče oziroma vsaj preloži na kasnejši čas. Referendumu sta še posebej nasprotovala sosednja Iran in Turčija, ki imata številčne kurdske skupnosti na svojih ozemljih in se bojita, da bo referendum okrepil njihove separatistične težnje. Tudi Združeni narodi so posvarili, da utegne referendum voditi v nevarno destabilizacijo.

Glede na prve izide volilne komisije si več kot 90 odstotkov iraških Kurdov, ki so v ponedeljek oddali svoj glas, želi svoje države. Udeležba na referendumu je bila 72-odstotna. Končni referendumski izidi naj bi bili znani v treh dneh.