zirija znan obraz 2019 Odkrito.si

Zamenjali so uveljavljene žirante oddaje Znan ...

chynna deese, lucas robertson Svet24.si

Spoznala sta se na Hrvaškem, umorili so ju v ...

lev 1 Petisvet.si

Andreja Novak: tedenski horoskop od 23. 7. do 28. ...

natakar Svet24.si

Pomanjkanje kadra: Natakar, »špricar«, prosim! ...

Dijana Milojković Svet24.si

Dijana se je borila kot levinja, bilo je zaman: ...

Tanja Postružnik Njena.si

Voditeljica Ljubezni po domače ničesar ne jemlje...

rasema kosovar2 Njena.si

Rasema pokazala, kako vroče jo je ljubil ...

Svet

Na smrt obsodili še zadnja od 11 francoskih džihadistov IS v rokah iraških oblasti

Deli na:
Na smrt obsodili še zadnja od 11 francoskih džihadistov IS v rokah iraških oblasti

Foto: Profimedia - Doslej so ponavadi bolj opozarjali na željo islamskih teroristov, da pokvarijo razpoloženje z bombnimi napadi (fotografija je simbolična).

Sodišče v Bagdadu je danes na smrt obsodilo še dva francoska državljana, ker sta se pridružila skrajni skupini Islamska država (IS). V Iraku so od pretekle nedelje na smrt tako obsodili vseh 11 francoskih pripadnikov IS, ki so jih v Siriji zajeli uporniki in izročili iraškim oblastem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

32-letni Bilel Kabaoui in 41-letni Mourad Delhomme sta bila v skupini devetih drugih francoskih državljanov in enega Tunizijca, ki so jih v preteklem tednu že obsodili na smrt. Vsi obsojeni imajo 30 dni časa za pritožbo.

Irak je v zadnjih mesecih sprejel več tisoč džihadistov, med njimi tujcev, ki so jih v bojih proti IS v sosednji Siriji zajele Sirske demokratične sile. Od začetka 2018 so na sodišču obravnavali okoli 500 tujih borcev. Veliko od njih so obsodili na dosmrtno ječo ali smrt, a do sedaj niso usmrtili niti enega tujega člana IS.

Francoski državljani so bili obsojeni po zakonu, ki predvideva smrtno kazen za članstvo v teroristični skupini, tudi za tiste, ki se niso borili.

Nevladna organizacija Human Rights Watch sicer obtožuje iraške zasliševalce, da se poslužujejo mučilnih tehnik, ki ne pustijo sledi na človekovem telesu. Ob tem so bili kritični tudi do Francije, češ da namenoma prepušča sojenje domnevnim članom IS Bagdadu, ki ne preučuje očitkov o mučenju zapornikov.

Francija medtem vztraja, da bi morali odraslim, ki so jih zajeli v Siriji ali Iraku, soditi pred lokalnimi sodišči, a ostro nasprotuje smrtni kazni. Tiskovna predstavnica francoske vlade Sibeth Ndiaye je v nedeljo poudarila, da se predstavniki države trdno zavzemajo za to, da izrečenih smrtnih kazni ne bi izvršili.

Loading...