milano, ulični prodajalec Svet24.si

Po polnoči nemogoče do sladoleda in vode

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

Pogled, ki pove vse! Odkrito.si

Meghan - ljubosumni izpad? Ženski ukazala, naj se...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Indijski predsednik: S surovostjo do žensk ranimo tudi dušo naroda

Deli na:
Indijski predsednik: S surovostjo do žensk ranimo tudi dušo naroda

Foto: Reuters

Indijski predsednik Pranab Mukherjee je včeraj ocenil, da mora Indija po nedavnem krutem posilstvu in uboju 23-letne študentke "resetirati svoje moralne kompase". V govoru pred državnim praznikom je smrt študentke označil kot veliko tragedijo, njo pa označil za "simbol vsega, kar želi postati nova Indija", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Izgubili smo več kot dragoceno življenje - izgubili smo sanje. Če so danes mladi jezni, ali lahko krivimo mladost," je dodal.

Poudaril je, da s surovostjo do žensk "ranijo tudi dušo naroda" in da morajo pogledati globoko v svojo zavest in ugotoviti, kje so napake.

Brutalno skupinsko posilstvo 16. decembra na avtobusu v New Delhiju in posledična smrt obetavne študentke fizioterapije sta šokirala Indijo in sprožila množične proteste ter razpravo o zaščiti in ravnanju z ženskami v Indiji.

V ponedeljek se je na posebnem sodišču v New Delhiju začelo tudi sojenje petim posiljevalcem, ki jim v primeru obsodbe grozi smrtna kazen. Šesti naj bi bil mladoleten in naj bi mu sodili na sodišču za mladoletne.

Predsednik je sicer govoril še o vrsti tem pred današnjim dnevom republike, s katerim obeležujejo dan, ko je leta 1950 stopila v veljavo ustava. Tako je med drugim izpostavil nujnost pravične razdelitve sadov gospodarske rasti med vse prebivalstvo, ne pa da "postane monopol privilegiranih na vrhu piramide". Namen te rasti mora biti odprava lakote, je dodal.