profimedia-0840008601 Svet24.si

Polovica slovenskih zalog žlahtne kovine je v ...

slovenska policija Svet24.si

Gruzijec peš bežal pred policisti

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Incident na novinarski konferenci Putinove prijateljice Le Penove: iz dvorane odvlekli protestnico

Deli na:
Incident na novinarski konferenci Putinove prijateljice Le Penove: iz dvorane odvlekli protestnico

Foto: YouTube

Kandidatka skrajne desnice za francosko predsednico Marine Le Pen se je danes zavzela za zbližanje Nata in Rusije, ko bo konec vojne v Ukrajini. Na novinarski konferenci, posvečeni zunanji politiki, je tudi napovedala, da bo, če bo postala predsednica, Francijo znova umaknila iz skupnega poveljstva Nata.

Le Penova, ki se bo v drugem krogu volitev 24. aprila za predsedniški položaj pomerila s sedanjim predsednikom Emmanuelom Macronom, je dejala, da mora priti do "strateškega zbliževanja" med Natom in Moskvo, ko bo vojne konec.

Francijo namerava umakniti iz skupnega poveljstva Nata, še naprej pa bo upoštevala peti člen severnoatlantske pogodbe o tem, da je napad na eno članico napad na vse. "Želim zgolj obnoviti francosko politiko iz obdobja med letoma 1966 in 2009," je dejala po poročanju francoskih medijev. Dodala je, da to ne pomeni podrejanja Moskvi.

Le Penova je bila namreč v preteklosti znana po tesnih povezavah z Rusijo in njenim predsednikom Vladimirjem Putinom. Danes je na vprašanje v zvezi s tem dejala, da si je vedno prizadevala zgolj za zaščito francoskih interesov.

Na vprašanje o posojilu, ki ga je njena stranka leta 2014 dobila pri ruski banki, je odgovorila, da ga še vedno vračajo. Za letošnjo kampanjo je sicer, kot piše časnik Le Monde, Le Penova dobila 10 milijonov evrov posojila pri madžarski banki.


Novinarsko konferenco so morali za nekaj trenutkov prekiniti, potem ko je neka ženska dvignila sliko Le Penove in Putina v obliki srca. Varnostniki so jo hitro odstranili iz dvorane.

Glede članstva v EU je Le Penova dejala, da ne načrtuje izstopa Francije iz unije, si bo pa prizadevala za notranjo reformo. "Frexit ni del našega načrta," je dejala. Pred volitvami leta 2012 in 2017 se je sicer zavzemala zanj.

Zavzela se je tudi za prekinitev strateškega sodelovanja z Nemčijo, čeprav želi z njo ostati v prijateljskih odnosih. "Čeprav sem ostro kritizirala Angelo Merkel, naj rečem, da ne gojim nobenega sovraštva do nemškega naroda," je dejala in dodala, da ne bo sledila "Macronovemu modelu slepega francoskega sledenja Berlinu".

Kandidatka skrajne desnice je še zatrdila, da ne načrtuje izstopa Francije iz pariškega sporazuma, vendar podnebna vprašanja ne bodo v ospredju njene zunanje politike.