Zvezdana Mlakar 1 Odkrito.si

Zvezdana Mlakar o partnerju: Verjetno sva tudi ...

andrew freund Svet24.si

Našli pogrešanega 5-letnika. V plastiko ovito ...

Svetlobni delavci Petisvet.si

Čigav prihod napoveduje stara prerokba?!

alenka bratusek bobo1 Svet24.si

Je ministrica Alenka Bratušek izsiljevala župana...

6_boštjan Romih z Danom in Lilo Svet24.si

Boštjana Romiha divjanje ni zanimalo

luka šulić Njena.si

Slovenski glasbenik pokazal ženin nosečniški ...

ilka štuhec Njena.si

Ilka Štuhec navdušila v kopalkah in sporočila ...

Svet

IMF pozval k rešitvi trgovinskih sporov

Deli na:
IMF pozval k rešitvi trgovinskih sporov

Foto: Profimedia - Lahko bi govorila isti jezik: Angela Merkel in Donald Trump.

Mednarodni denarni sklad (IMF) za leto 2020 pričakuje ponovno pospešitev svetovne gospodarske rasti, še vedno pa obstajajo tveganja, med drugim trgovinske in geopolitične napetosti. Pri tem poudarja nujnost izvedbe reform ter skupnega delovanja in razrešitve trgovinskih sporov.

Kot so zapisali v sporočili po današnjem zasedanju mednarodnega monetarnega in finančnega odbora (IMFC), ki je svetovalno telo IMF, se svetovna rast nadaljuje, a s počasnejšim tempom, ko so pričakovali oktobra. Pričakujejo, da bo rast hitrejša v letu 2020, a opozarjajo, da tveganja ostajajo.

Med temi navajajo trgovinske napetosti, negotovost politik, geopolitična tveganja, nenadno zaostritev finančnih pogojev, visoko raven dolga in povečano finančno ranljivost, ter opozarjajo na potrebo po fiskalni politiki, ki bo hkrati zagotavljala vzdržnost javnega dolga, podpirala povpraševanje, pri čemer ne bo prociklična, ter krila socialne potrebe.

Pozivajo k finančnim in strukturnim reformam za izboljšanje potencialne rasti in zaposlenosti ter vključenosti. Izpostavljajo potrebo po skupnem mednarodnem delovanju za zagotovitev trajnostne svetovne rasti.Glavno gonilo rasti in ustvarjanje delovnih mest bo po mnenju IMF svobodna in poštena trgovina ter investicije. "Ob tem vidimo potrebo po rešitvi trgovinskih napetosti in podpiramo nujno reformo Svetovne trgovinske organizacije, ki bo izboljšala njeno delovanje," so zapisali.

Skupno delovanje bo potrebno tudi za soočanje z ostalimi svetovnimi težavami, kot so pandemije, kibernetski napadi, podnebne spremembe, naravne katastrofe, konflikti, migracije ter begunske in ostale humanitarne krize.

Z zasedanjem IMFC ter skupnega razvojnega odbora Svetovne banke in IMF se končuje spomladansko srečanje IMF in Svetovne banke v Washingtonu, ki sta se ga med drugimi udeležila tudi finančni minister Andrej Bertoncelj in guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle.

Loading...