Stanislav Štuhec Svet24.si

Kam je odšel Stanislav Štuhec? Svojci ga ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

asta-vrecko Reporter.si

Blamaža: levičarka Asta Vrečko namesto ...

rudiger Ekipa24.si

Genialno! Rüdiger vratarju Reala pomagal pred ...

kyle-marisa-roth Odkrito.si

Nenadna smrt znane TikTok vplivnice

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Humarja našli mrtvega

Deli na:

Švicarski reševalci so davi slovenskega alpinista Tomaža Humarja našli mrtvega. Humarjeve posmrtne ostanke so s helikopterjem prepeljali v bazni tabor pod goro Langtang Lirung v Himalaji. Kot je za STA povedal Viki Grošelj, so Humarja našli na višini 5600 m na pobočju gore, kar je nižje od prvotnih predvidevanj.

Švicarski reševalci so davi slovenskega alpinista Tomaža Humarja našli mrtvega. Humarjeve posmrtne ostanke so s helikopterjem prepeljali v bazni tabor pod goro Langtang Lirung v Himalaji. Kot je za STA povedal Viki Grošelj, so Humarja našli na višini 5600 m na pobočju gore, kar je nižje od prvotnih predvidevanj.

Iz Nepala navsezgodaj prihajajo v Slovenijo tragične novice. Potem ko je zadnje dni reševalno akcijo oviralo slabo vreme, je v noči na soboto Humarju na pomoč odletela skupina treh izvrstnih reševalcev iz švicarskega Zermatta. Reševalno skupino so sestavljali pilot Robert Andenmatten, eden najbolj izkušenih reševalcev in ekstremnih plezalcev na svetu, Simon Anthamatten, ki se je prvi spustil do ponesrečenega alpinista, ter vodja zermattske gorske reševalne službe Bruno Jelk.

Po prvih ugotovitvah reševalcev je imel Humar zlomljeno nogo, njegovo življenje pa se je po vse verjetnosti končalo že v ponedeljek oziroma najkasneje v torek po spustu z 7227 metrov visoke gore, najvišje gore v himalajskem pogorju Langtang in se nahaja jugozahodno od osemtisočaka Šiša Pangma. Kaj natanko se je zgodilo s 40-letnim alpinistom, po vsej verjetnosti po besedah Grošlja ne bo mogoče ugotoviti.

"Ob pol enih po našem času se je začelo reševanje. Vreme je bilo očitno dovolj ugodno, da so lahko Švicarji poleteli, začeli z iskanjem in Tomaža našli na višini 5600 metrov, nižje, kot smo pričakovali. Simon Anthamatten se je spustil do njega, ugotovil, da je mrtev, ga pripel na reševalno vrv. Nato so ga s helikopterjem prenesli v bazni tabor, se vrnili nazaj po Simona in tudi njega odpeljali dol in akcija je bila s tem zaključena," je dejal Grošelj.

"Po prvem pregledu so reševalci ugotovili, da je dejansko imel zlomljeno nogo. Po rekonstrukciji so ugotovili, da so se zadeve za Tomaža končale že v ponedeljek najkasneje v torek. Vsa akcija je potekala v prazno, kot se temu reče, kljub temu pa sem pomirjen, da so Švicarji ugotovili, kaj se je zgodilo, da so ga našli in vsaj to ni bilo zaman, da bi še naprej ostali v negotovosti," je povedal Grošelj.

"Mislim, da se je Tomaževo življenje končalo kmalu po tistem, ko je javil, da je bil poškodovan. Mislimo, da je bilo to v ponedeljek, v noči na torek ali najkasneje v torek. Ali je šlo za padec, za plaz, ki ga je poškodoval, ali kaj drugega, to najbrž ne bo nikoli jasno," je še dodal.

Grošelj je koordiniral in usklajeval reševalno akcijo v Sloveniji, koordinator v Katmanduju je bil predsednik Planinske zveze Nepala Ang Tsering, iz Švice pa je akcijo švicarskih reševalcev koordiniral vodja reševanja v Zermattu Gerold Biner.

Humar je veljal za enega najboljših alpinistov na svetu. Avgusta leta 2005 so ga po šestih dneh rešili z gore Nanga Parbat. Po letu 2005 se je na odprave odpravlja popolnoma sam. Tako je bilo tudi tokrat. Šerpi v baznem taboru je v začetku tedna, ko naj bi z njim zadnjič vzpostavili stik, dejal, da se ne more premikati in da je v zelo slabem stanju.