kača, krško Svet24.si

Foto: V Krškem goste lokala prestrašila kača

supet-luna, sankt-peterburg Svet24.si

Zemlja bo za kratek čas dobila še eno luno

20245X9263 Necenzurirano

Šef slabe banke iz vrst SDS v službo k ...

bajec becarevic Reporter.si

Huda obtožba na račun Tarče in Teša: ...

doncic Ekipa

Šestič zapored! Odlično pripravljeni Luka s ...

David Niven v filmu Očaranost (1948) Revija Stop

Gentleman klasičnega Hollywooda

acun ilicali Ekipa

Prvi mož Maribora se je še četrtič poročil, ...

Svet

Hrvati na predčasne volitve? Koalicijski Most bo podprl nezaupnico Karamarku

Deli na:
Hrvati na predčasne volitve? Koalicijski Most bo podprl nezaupnico Karamarku

Foto: Bobo

Predsednik hrvaške koalicijske stranke Most neodvisnih list Božo Petrov je napovedal, da bo njegova stranka podprla nezaupnico podpredsedniku vlade Tomislavu Karamarku. Hrvaška vlada se bo še danes po telefonu izrekla o zahtevi socialdemokratov za glasovanje o nezaupnici Karamarku v saboru. Na Hrvaškem se obetajo predčasne parlamentarne volitve.

Prvi mož Mosta Božo Petrov je v pogovoru za hrvaški Jutarnji list dejal, da prvi podpredsednik vlade in predsednik HDZ Karamarko ne more biti več član vlade. Napovedal je, da bodo Mostovi ministri na današnji telefonski seji vlade podprli predlog za njegovo razrešitev, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Petrov je še dejal, da so to odločitev sprejeli v ponedeljek, v torek so to sporočili Karamarku in mu dali 48 ur za odstop, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

"Most v saboru ne bo podprl prvega podpredsednika. Če sam ne bo odstopil, bodo Mostovi poslanci glasovali za njegovo razrešitev," je še dejal Petrov.

Kot ocenjujejo opazovalci, Hrvaško v primeru izglasovane nezaupnice Karamarku čakajo predčasne volitve, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Karamarko je v današnjem pogovoru za srbski Dnevni avaz poudaril, da ne obstaja nobena afere, zaradi katere bi bil v navzkrižju interesov in ocenil, da je opozicija v njegovem primeru "prestopila mejo" z napadi na njegove družinske člane.

Glede napovedi Mosta, da ga ne bodo podprli, je dejal, da stranka "hodi po tankem ledu", ko zahteva njegov odstop, hkrati pa "krivce za lastne napake, namesto med svojimi člani, išče pri drugih."

Politična usoda prvega podpredsednika hrvaške vlade in šefa HDZ Karamarka je negotova po razkritju donosnega poslovanja njegove soproge Ane Karamarko z največjim lobistom madžarskega Mola na Hrvaškem Josipom Petrovićem. Karamarko zatrjuje, da osebno ni bil v navzkrižju interesov in ni ogrožal nacionalnih interesov.

Hrvaška vlada in Mol sta sicer drug proti drugemu sprožila arbitražna postopka v Ženevi in Washingtonu zaradi spora o upravljavskih pravicah v Ini. Karamarko je po prihodu na položaj podpredsednika vlade večkrat zahteval, naj Hrvaška izstopi iz arbitraže in začne nova pogajanja z Molom.

Glasovanje o nezaupnici Karamarku zahtevajo poslanci največje opozicijske stranke SDP bivšega premierja Zorana Milanovića in poslanec HSU Silvano Hrelja, ki menijo, da prvi podpredsednik vlade zaradi povezav njegove soproge s Petrovićem ne more sprejemati objektivne in nepristranske odločitve v interesu Hrvaške in hrvaških državljanov.

Sabor mora o predlogu za Karamarkovo odstavitev odločiti najkasneje v 30 dneh.