Revija Reporter
Svet

V saboru danes glasovanje o nezaupnici ministru za finance

STA

4. maj. 2017 7:41 Osveženo: 10:02 / 09. 8. 2017

Deli na:

Hrvaški poslanci bodo danes po sredini celodnevni razpravi glasovali o nezaupnici ministru za finance Zdravku Mariću, ki jo je vložila največja opozicijska stranka SDP.

o glasovanju pa je na zahtevo vladajoče HDZ predvidena razprava o nezaupnici predsedniku sabora Božu Petrovu.

Opozicija je med sredino parlamentarno razpravo vztrajala, da mora minister Marić odstopiti predvsem zaradi domnevnega navzkrižja interesov, ker je na čelo ministrstva za finance prišel s položaja direktorja za strategijo in kapitalski trg v koncernu Agrokor. Opozicija ne verjame, da kot odgovorni za finančno stabilnost države ni prej vedel za težave v poslovanju koncerna, ki so ogrozile celotno hrvaško gospodarstvo.

Marić je zavrnil vse očitke opozicije, na njegovi strani pa je trdno stal tudi hrvaški premier Andrej Plenković, ki je prejšnji teden odstavil vse ministre koalicijske stranke Most neodvisnih list, ker niso soglašali z vladno odločitvijo o podpori ministru za finance med interpelacijo.

SDP je izpostavila, da imajo 77 od 151 poslanskih glasov za odpoklic Marića, a bo to, ali bo nezaupnica uspešna, jasno šele na glasovanju, ki bo predvidoma na začetku današnje saborske seje.

Nadaljevali naj bi z razpravo o nezaupnici šefu sabora Petrovu, ki je tudi predsednik Mosta. Če bo do razprave prišlo, je odpoklic Petrova zagotovljen, ker je HDZ nabrala 79 podpisov poslancev, vključno z nekaterimi opozicijskimi.

Če bodo poslanci odpoklicali ministra Marića, je povsem verjetno, da bodo hrvaški volivci kmalu že tretjič na parlamentarnih volitvah v manj kot dve letih. Tudi v primeru, da bo Marić prestal glasovanje, Petrov pa ne, je usoda vlade premierja Plenkovića negotova, ker je vprašanje, ali bo HDZ uspelo vnovič zagotoviti stabilno parlamentarno večino.