rok snežič, Anita Peček Stramšak Svet24.si

Je Snežičeva nova partnerica res razvpita Dijana...

sava dolinka, alge Svet24.si

Ugotavljali bodo, zakaj so se razrasle alge v Savi...

panvita Necenzurirano

3.000 hektarjev v roke Hrvatov: kaj vse je čudno ...

PERNULA mala seva-xx Reporter.si

Poglejte to razkošje nad Izolo: največja posest ...

kidd doncic Ekipa24.si

Kakšno je najnovejše zdravstveno stanje Luke ...

Raiven Njena.si

Raiven navdušila Evropo in razvnela spletne ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaški volivci na referendumu o zakonski zvezi

Deli na:
Hrvaški volivci na referendumu o zakonski zvezi

Foto: Reuters

Približno 3,8 milijonov hrvaških volivcev bo danes imelo priložnost na referendumu odgovoriti na vprašanje, ali so za to, da bi v ustavo Hrvaške vpisali določilo, da je zakon skupnost moškega in ženske. Prvi referendum, ki so ga razpisali na podlagi zbranih podpisov državljanov, je pokazal globoke delitve v hrvaški družbi.

Letos spomladi je skupina državljanov, ki nasprotujejo istospolnim porokam, ob podpori Katoliške cerkve in opozicijskih strank zbrala več kot 740.000 podpisov za referendumsko pobudo, s katero nameravajo v ustavo vnesti določilo o tem, kdo lahko sestavlja zakonsko zvezo.

Nasprotniki pobude ocenjujejo, da gre za kršitve pravic istospolno usmerjenih oseb.

Nedeljski referendum je v preteklih tednih dodatno poglobil razlike med hrvaški državljani, ki se občutno razhajajo pri ideološko obarvanih družbenih temah.

Za razliko od volitev pri državnem referendumu na Hrvaškem ni volilnega molka, tako da lahko zagovorniki in nasprotniki dopolnila ustave tudi danes vodijo svoje kampanje. Te ne bodo dovoljene samo na voliščih in v njihovi bližini.

Zadnje raziskave so kazale, da slabih 68 odstotkov državljanov podpira ustavne spremembe o družini, medtem ko jim dobra četrtina nasprotuje.

Državna volilna komisija je napovedala, da bo prve neuradne izide objavila na novinarski konferenci in svoji spletni strani ob 20. uri.