nevihta, strele Svet24.si

Maj prinaša plohe in nevihte. V teh krajih bo ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

kres, ogenj, prvi-maj, kresovanje Necenzurirano

Živel 1. maj ali kako normalizirati nenormalno

hisa brglez-pl016 Reporter.si

Hiše, avti in bančni računi evropskih ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Tudi Brad Pitt je obupal .. Odkrito.si

Koga briga Barbariga?!

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaški ustavni sodniki zrušili referendum o monetizaciji avtocest

Deli na:
Hrvaški ustavni sodniki zrušili referendum o monetizaciji avtocest

Foto: Bobo

Hrvaško ustavno sodišče je prepovedalo referendum proti monetizaciji hrvaških avtocest, za katerega je državljanska pobuda Ne damo naše avtoceste lani zbrala nekaj več kot pol milijona podpisov državljanov. Hrvaška vlada je sicer medtem že opustila načrt, da bi dolg javnih avtocestnih podjetij reševala z oddajanjem avtocest v koncesijo.

Ustavno sodišče je ocenilo, da referendumsko vprašanje "Ali ste za to, da se na referendumu sprejme naslednji Zakon o dopolnitvi in spremembah zakona o cestah", ni v skladu s hrvaško ustavo.

Kot so zapisali v obrazložitvi odločitve, ki so jo včeraj objavili na spletni strani sodišča, mora tudi hrvaška vlada upoštevati odločitev sodišča, če bi se morda znova odločila, da sproži postopek za podobno rešitev dolga javnih podjetji Hrvatske autoceste (Hac) in Autocesta Rijeka-Zagreb (ARZ), ki skrbita za več kot tisoč kilometrov hrvaških avtocest.

Oceno ustavnosti referendumskega vprašanja pobude proti monetizaciji preostalih avtocest, ki so v državni lasti, je zahteval sabor, potem ko so pobudniki predvsem iz vrst sindikatov in nevladnih organizacij zbrali dovolj podpisov državljanov za sprožitev postopka za izvedbo referenduma.

Hrvaška vlada je na svoji seji prejšnji teden opustila postopek za oddajanje v koncesijo preostalih avtocest, ki so v državni lasti. Kot je pojasnil minister za morje, promet in infrastrukturo Siniša Hajdaš Dončić, so se za to odločili, ker je takrat obstajala možnost, da bi referendum za ohranitev hrvaških avtocest kot javne dobrine onemogočil nadaljevanje postopka monetizacije po koncesijskem modelu.

Hrvaški premier Zoran Milanović je marca napovedal, da bodo namesto oddajanja avtocest v koncesijo ponudili pokojninskim skladom in državljanom delnice obeh javnih podjetij, ki upravljata z avtocestami.

Toda sprememba vladnega načrta ni pripeljala do umika referendumske pobude proti koncesijam. Jo je pa včeraj dokončno prepovedalo ustavno sodišče.

Medtem je Hrvaška nadaljevala z gradnjo svojih avtocest. V sredo bodo odprli 11,2 kilometra dolg odsek na avtocesti Zagreb-Sisak med krajema Buševac in Lekenik. Vozniki bodo s tem lahko uporabljali nekaj manj kot polovico avtoceste Zagreb-Sisak, ki bo dolga 48 kilometrov. Vrednost novega odseka je približno 100 milijonov evrov.