Annalena Baerbock Svet24.si

Sledi kibernetskega napada na nemško vladajočo ...

ženska Svet24.si

Iskrenost do samega sebe je najboljša ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

slovenija hokej iihf Ekipa24.si

Cilj izpolnjen! Slovenija se je spet vrnila med ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

sveca Ekipa24.si

Groza! Tragična nesreča mladega Slovenca! Komaj ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaški uradniki bodo v prihodnje nabavljali cenejše službene avtomobile

Deli na:
Hrvaški uradniki bodo v prihodnje nabavljali cenejše službene avtomobile

Hrvaška vlada je danes znižala kakovostni razred osebnih avtomobilov, ki jih lahko uporabljajo podpredsedniki vlade, ministri in njihovi pomočniki. Tako se je vlada odzvala na kritike zaradi nabave več kot 1500 novih vozil za potrebe državnih uradnikov, med katerimi je bilo tudi nekaj dragih avtomobilov za potrebe ministrov.

V prihodnje bodo tako podpredsedniki hrvaške vlade lahko naročili službene avtomobile zgornjega srednjega razreda, ministri in njihovi pomočniki pa vozila srednjega razreda. Vsi bodo imeli na voljo voznika 24 ur dnevno, je danes odločila vlada. Levosredinska hrvaška vlada ima štiri podpredsednike.

V odločitvi ni sprememb za predsednika vlade in ostale državne uradnike, ki imajo status varovanih oseb. Ti bodo še naprej uporabljali avtomobile, ki so v skladu s predpisi o varovanih osebah in njihovi zaščiti.

Nižji državni uradniki bodo lahko uporabljali službena vozila izključno v službene namene, so še zapisali v današnji odločitvi o pogojih za uporabo službenih osebnih avtomobilov.

Sprememba je posledica prenove državnega voznega parka, ki je razburila javnost zaradi nabave novih dragih avtomobilov za ministre v času krize. Za ministre so naročili devet avtomobilov znamke audi A6, vsak pa je vreden dobrih 640.000 kun (83.600 evrov).


Hrvaška država je na razpisu marca lani prek operativnega lizinga najela 1581 novih vozil, večinoma za policijo, pravosodje in inšpekcije. Za to bo v naslednjih petih letih iz proračuna plačala dobrih 271 milijonov kun (35,5 milijona evrov).

Premier Zoran Milanović je imel zaradi stroškov nabave dve izredni novinarski konferenci, tudi današnjo vladno sejo pa je izkoristil za dodatna pojasnila o razpisu, ki je temeljil na odločbi prejšnjih vlad.

"Absolutno je bilo vse v skladu s predpisi. Vlada ni imela odločilne vloge pri izbiri vozil," je izjavil Milanović. Kot je pojasnil, je nabava potekala preko državnega urada in državne komisije za javne razpise, ki so morali izbrati nekoliko dražjega ponudnika, ker najcenejši ponudnik ni izpolnil vseh pogojev iz razpisa.

Hrvaška vlada je v preteklih dneh poskusila zmanjšati škodo v javnosti zaradi porabe denarja v času krize. Med drugim so povedali, da so prejšnje vlade porabile veliko več denarja za službene avtomobile.

Jutarnji list je danes poročal, da je predsednik HDZ Tomislav Karamarko, ko je bil leta 2010 notranji minister, nabavil avtomobil znamke audi A8 za 950.000 kun (127.000 evrov). Karamarko je odgovoril, da so bili takrat drugi časi. Hrvaška je v globoki gospodarski krizi že dobrih pet let.