mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

1701778337-dsc9818-01-1701778319724 Necenzurirano

"Kar sta na policiji počela Žakelj in Tonin, je ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Ansambel Igor in zlati zvoki Revija Stop

»Vse dni, vse noči« igrajo že lepih 32 let

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaški tisk: Vojna na slovenski levici, odločila bo desnica

Deli na:
Hrvaški tisk: Vojna na slovenski levici, odločila bo desnica

Bivši slovenski premier Borut Pahor se je dvignil iz pepela in ima znova priložnost stopiti v vrh slovenske politike, o čemer pa bo odločala desnica, piše danes Večernji list. Pahor je čudežni otrok nove slovenske levice, navaja reški Novi list. Jutarnji list pa ocenjuje, da je Pahor demantiral vse, ki so ga imeli za političnega poraženca.  

Pahor ni več Ken iz zgodbe o Barbikah in ni le politik, ki se je pritoževal, da se težko preživlja s 3000 evri plače, piše Večernji list.

S svojimi nastopi v predvolilnem obdobju je Pahor uspel s postmoderno kampanjo pridobiti volivce, meni hrvaški politični analitik Žarko Puhovski. Kot je pojasnil za Večernji list, ta kampanja ne uporablja medijev za plačano oglaševanje, ampak je Pahor s svojim sodelovanjem pri različnih delih in v vsakdanjem življenju Slovencev velike medije prisilil, da so poročali o njem.

Zagrebški časnik sicer pričakuje, da bo v drugem krogu predsedniških volitev prišlo do vojne na slovenski levici, medtem ko bodo na koncu odločilni glasovi desnice - tistih, ki so načeloma na strani premiera Janeza Janše in stranke SDS. "V drugem krogu je mogoče pričakovati veliko udarcev pod pasom, s presenečenji in razkrivanjem skrivnostnih podrobnosti iz preteklosti obeh kandidatov," še napoveduje Večernji list.

Novi list izpostavlja nestanovitnost slovenskih volivcev in se sprašuje, kako je lahko Pahor dobra izbira za šefa države, če pa ni bil dober za vodenje vlade. Prava kampanja se šele začenja, ocenjuje reški časnik, ki podobno kot Večernji list napoveduje odprto vojno med "staro" in "novo" slovensko levico.

"Z neformalno podporo Pahorju je Janševa stranka zgolj poglobila globok prepad med novo levico, ki jo simbolizira 'kooperativni' in 'združevalni' Pahor, ter staro levico oziroma vplivnim krogom okrog nekdanjega predsednika Milana Kučana, ljubljanskega župana Zorana Jankovića in predsednika borčevske zveze Janeza Stanovnika, ki podpirajo predsedniškega kandidata Danila Türka," piše Novi list.



Kot dodaja, si je Pahor uspeh v prvem krogu zagotovil predvsem v televizijskih soočenjih, v katerih je bil neprimerno prepričljivejši od Türka. Verjetno bo tudi v drugem krogu našel načine, da izpostavi napake iz Türkovega prvega mandata ter njegovo sterilnost in diplomatski elitizem, zaradi katerih ni dosegel boljšega rezultata.

Türk in njegovi somišljeniki pa bodo po drugi strani neutrudno pojasnjevali, da je Pahor Janšev trojanski konj na levici ter da je glas za Pahorja v resnici glas za Janšo, sklene Novi list.

Zaradi tega bi se lahko levica obrnila proti Pahorju, odziv volivcev desnice pa bo v drugem krogu slabši kot v prvem, in vprašanje je, kako bo Pahor nadomestil te glasove, pa piše Jutarnji list. Poudarja, da bo s Pahorjevo zmago pridobil zgolj Janša, pa tudi da bo Türk težko spremenil Pahorjev sloves moralnega zmagovalca, ki si ga je priboril tudi z zmago v prvem krogu volitev.

Hrvaški mediji sicer poudarjajo, da je predsednik Pahor boljša izbira za Hrvaško, saj bi pospešil ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe z EU v slovenskem parlamentu, sicer pa niso pozabili, da je prav Pahor blokiral hrvaška pogajanja z EU, čeprav je na koncu prišlo do sklenitve arbitražnega sporazuma o reševanju spora glede meje.