stojnice, belvedere Svet24.si

Foto: Prodajalci okupirali istrske ceste, stojnice...

mladič srne trava Svet24.si

Foto: Za varnost živali na travinju je mogoče ...

1701200126-dsc6052-01-1701200060836 Necenzurirano

Konflikt interesov? Nov zakon po željah glavnega ...

peter gregorcic sr Reporter.si

Peter Gregorčič igra Janševo igro: glavni cilj ...

hezonja Ekipa24.si

Sramoten izpad! Hrvaški reprezentant in član ...

rudi-mlakar Njena.si

Rudi tudi v zunanjem svetu vse bolj priljubljen

parfumi Ekipa24.si

Kamera ujela znanega in uglednega slovenskega ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Hrvaški tisk: Slovenija Hrvaški odpira vrata v EU

Deli na:
Hrvaški tisk: Slovenija Hrvaški odpira vrata v EU

Foto: Arhiv Reporterja

Do aprila se bo končala agonija z ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe v Sloveniji, danes poudarja Novi list, potem ko je OZP v sredo soglasno podprl ratifikacijo hrvaške pogodbe z EU. Jutarnji list in Večernji list medtem več prostora namenjata novi slovenski vladi, v kateri so tudi ministri iz prejšnje vlade Janeza Janše.

Reški Novi list opozarja, da še ena potencialna nevarnost za Hrvaško ni izključena - referendum o hrvaški pristopni pogodbi.

Poudarja, da bi zaradi rokov za izvedbo morebitnega referenduma lahko prišlo do premika datuma vstopa Hrvaške v EU, ki je načrtovan za 1. julij 2013, da pa bi na referendumu večina slovenskih državljanov najverjetneje podprla Hrvaško.

Kot navaja, je novi-stari slovenski zunanji minister Karl Erjavec v sredo izjavil, da Slovenija nikoli ni želela blokirati vstopa Hrvaške v EU.

Časnik izpostavlja še, da je Slovenija prestavila vstop Hrvaške v EU za nekaj let, ker je Ljubljana trikrat blokirala Hrvaško - leta 2008 zaradi zaščitene ekološko-ribolovne cone (ERC), potem leta 2009 zaradi meje ter leta 2012 zaradi Ljubljanske banke.

Tudi Jutarnji list poroča, da je OZP soglasno potrdil hrvaško pristopno pogodbo. Poudarja, da je bil v razpravi izpostavljen pomen hrvaškega članstva v EU za gospodarstvi Hrvaške in Slovenije, ker je blagovna menjava med njima vredna približno dve milijardi evrov, še dve milijardi evrov pa so vredne slovenske investicije na Hrvaškem.



Zagrebški časnik je več prostora v ločenem prispevku namenil novi slovenski vladi premierke Alenke Bratušek, ki je bila v sredo potrjena na izredni seji DZ. Dodaja, da bosta temeljni nalogi nove slovenske vlade konsolidacija javnih financ in bank, ki so v državni lasti.

Poudarja, da vlada vidi ključ izhoda iz krize v krepitvi infrastrukturnih projektov. Poleg elektroenergetskih omenja drugi tir železniške proge Koper-Divača ter hitro cesto v smeri sever-jug, od meje z Avstrijo do meje s Hrvaško "nekje na območju Karlovca".

Omenjene investicije bi lahko bile v fazi gradnje zanimive tudi za dele hrvaškega gospodarstva, kasneje pa bi lahko vplivale na krepitev blagovne menjave in čezmejnega sodelovanja.

Prednostna naloga nove slovenske vlade je tudi znižanje cen elektrike in plina ter pomiritev političnih strasti v Sloveniji, poudarja Večernji list. Med nalogami v slovenski zunanji politiki omenja pogajanja o nasledstvu.

Časnik ugotavlja, da je nova slovenska vlada pretežno levo usmerjena, so pa v vladi Bratuškove tudi Janševi ministri, med katerimi je tudi Erjavec.