denar Dobra karma

Levi obogatijo hitro, Raki naredijo izgube - kaj ...

princ Harry Svet24.si

Princ Harry le še bleda senca samega sebe

NOVAK 8A-2020 Reporter.si

Ljudmila Novak ob 20. letnici NSI o svetovljanu ...

nijz, Nacionalni inštitut za javno zdravje Svet24.si

NIJZ o cepivu za covid-19 ter ugodni ...

aleksandra pivec danilo markocic izola bobo2 Necenzurirano

"Kravje kupčije" z nepremičninami v občini Izola

bejrut, eksplozija, amonijev-nitrat Odkrito.si

Zakaj je eksplozija v Bejrutu bila tako ...

Sanja grohar_portet_osebni arhiv Njena.si

Sanja Grohar v solzah

Svet

Hrvaški korak v Evropo

Deli na:

Hrvaška je danes v Bruslju po enem letu zastojev odprla šest in začasno zaprla pet poglavij v pogajanjih z EU. Pristopna konferenca Hrvaške z EU je bila kratka, trajala je le pol ure, sedaj pa se v Bruslju nadaljujejo pogajanja o slovensko-hrvaški meji.

Hrvaška je danes v Bruslju po enem letu zastojev odprla šest in začasno zaprla pet poglavij v pogajanjih z EU. Pristopna konferenca Hrvaške z EU je bila kratka, trajala je le pol ure, sedaj pa se v Bruslju nadaljujejo pogajanja o slovensko-hrvaški meji.

Hrvaška je danes odprla šest poglavij, pri katerih je imela Slovenija prej problem s prejudici: prost pretok kapitala; davčna politika; kmetijstvo in razvoj podeželja; varnost prehrane, veterinarska in fitosanitarna politika; pravica, svoboda in varnost ter regionalna politika.

Začasno pa je zaprla pet poglavij, pri katerih je Slovenija prej opozarjala na vprašanje prejudicev: o prostem pretoku delavcev, pravu družb, carinski uniji, statistiki in čezevropskih omrežjih. Država lahko poglavja do konca pogajanj zapre le začasno.

Tri poglavja - ribištvo, okolje ter zunanja, varnostna in obrambna politika, ki so sicer pripravljena za odprtje, pa ostajajo blokirana. Slovenija ima pri teh poglavjih namreč "vsebinske zadržke", da Hrvaška ne izpolnjuje pogojev za odprtje teh poglavij, ne gre pa za zadržke, povezane s problemom prejudicev.

Hrvaška je doslej odprla 28 in začasno zaprla 12 od skupaj 35 pogajalskih poglavij v pristopnih pogajanjih z EU. Dejansko se pogaja o 33 poglavjih, saj ji pri dveh pravnega reda EU ni treba prenesti v nacionalno pravo; to sta poglavje o institucijah in poglavje razno.

Med poglavji, ki niso odprta, ostaneta še dve, za katera Hrvaška še ni dobila zelene luči za ta korak niti od Evropske komisije: konkurenca, kamor sodi pereče vprašanje preoblikovanja hrvaških ladjedelnic, ter pravosodje in temeljne pravice, kamor sodi sodelovanje z Mednarodnim sodiščem za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije v Haagu, zaradi katerega ima zadržke še več drugih članic unije.

Na pristopni konferenci so bili hrvaški zunanji minister Gordan Jandroković, švedski zunanji minister Carl Bildt kot predstavnik predsedstva EU ter evropski komisar za širitev Olli Rehn, pa tudi stalni predstavnik Slovenije pri EU Igor Senčar.

Takoj po koncu konference je sledil vnovičen začetek pogajanj o meji, kjer se je Jandrokoviću, Bildtu in Rehnu pridružil tudi vodja slovenske diplomacije Samuel Žbogar. Po koncu tega srečanja naj bi bila skupna novinarska konferenca četverice glavnih sogovornikov.

Zastoj Hrvaške na poti v EU se je začel lani oktobra, ko je Slovenija prvič javno opozorila na problem prejudiciranja vprašanja meje v pogajalskih dokumentih Hrvaške. Kandidatka je sicer do konca leta še napredovala pri peščici poglavij, a od decembra naprej so njena pogajanja popolnoma zastala. Preboj je omogočil dogovor predsednikov vlad Boruta Pahorja in Jadranke Kosor 11. septembra v Ljubljani o nadaljnjih korakih pri reševanju vprašanja meje.

Loading...