Revija Reporter
Svet

Hrvaški časnik: Možnost, da Slovenija dobi tožbo na Sodišču EU, je večja, kot si predstavljajo v Zagrebu

STA

19. sep. 2018 13:43 Osveženo: 13:47 / 19. 9. 2018

Deli na:

Mnenje pravne službe Evropske komisije kaže, kakšen politični uspeh je dosegel hrvaški premier Andrej Plenković, ko mu je uspelo prepričati šefa komisije Jean-Clauda Junckerja, naj ignorira mnenje svoje pravne službe. Hkrati kaže, da je možnost, da bo Slovenija dobila tožbo na Sodišču EU, večja, kot si predstavljajo na Hrvaškem, piše Večernji list.

Tajni dokument, ki ga je objavil nemški tednik Spiegel, ni najbolj relevantna zadeva na svetu, saj kot interni dokument na koncu ni bil niti sprejet, piše hrvaški časnik. "Sicer pa bi bilo slabo, če bi tiščali glavo v pesek pred takšno pravno analizo, ki je bila spisana na relevantnem naslovu," dodaja.

Precej verjetno je, da bodo neodvisni odvetniki in sodniki na Sodišču EU spoštovali pravno logiko, ki je strnjena v stavku analize pravne službe Evropske komisije: "Relevantno vprašanje za namen prava EU ni, ali ima EU pooblastila za določanje meja in oceno podlage za razdrtje arbitražnega sporazuma, temveč enostavno, ali mora EU spoštovati takšno mednarodno sodbo in ali jo mora upoštevati pri uveljavitvi in pojasnitvi vprašanj, povezanih s pravom EU," navaja zagrebški časnik.

Plenković je odvrnil neposredno nevarnost, ki bi lahko izhajala iz pravnega mnenja komisije, a gre za zmago v prvem polčasu, ne pa na koncu tekme. Tega se je treba zavedati, meni bruseljski dopisnik Večernjega lista.

Ocenjuje, da ima Hrvaška možnost, da bi okrepila svojo argumentacijo, ker dokazi, s katerimi razpolaga, morda ne bodo zadostovali za obrambo pred slovensko tožbo. Problem je, ker sodišče morda res ne bo obravnavalo bistva škandala s kompromitiranim arbitražnim postopkom, temveč bo svoje stališče utemeljilo na dejstvu, da je arbitražno sodišče sprejelo odločitev.

Druga možnost je, da se Hrvaška pripravi na stvarnost implementacije arbitražne sodbe na morju, če bo Sodišče EU prišlo do podobnega sklepa kot pravna služba Evropske komisije.

Obstaja tudi tretja možnost, da bi dosegli dvostranski sporazum s Slovenci, kar je stališče, pri katerem vztraja Hrvaška. Takšno stališče je treba tudi udejanjiti ali pa ne bo več realna možnost in bosta preostali samo prvi dve možnosti, sklene komentator.