gensko spremenejena semena, NGT, gnojenje, škropljenje, kmetijstvo Svet24.si

Multinacionalke meljejo vrtičkarje in domača ...

Kourtney Kardashian Svet24.si

Kourtney Kardashian ponosna na telo, ki ji je dalo...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Cerar: Mnenje bruseljskih pravnikov potrjuje navedbe Slovenije v tožbi proti Hrvaški

Deli na:
Cerar: Mnenje bruseljskih pravnikov potrjuje navedbe Slovenije v tožbi proti Hrvaški

Foto: Bobo

Hrvaška je dolžna uveljaviti arbitražno razsodbo, z neupoštevanjem odločitve arbitražnega sodišča pa krši mednarodno pravo in pravo EU, je danes v odzivu na mnenje pravne službe Evropske komisije glede arbitraže dejal zunanji minister Miro Cerar. Dodal je, da je Slovenija upravičena, da v okviru svojih meja izvaja svoje suverene pravice.

Mnenje pravne službe v Bruslju potrjuje glavne navedbe v tožbi Slovenije proti Hrvaški in jasno pove, da arbitraža velja tudi za celo Evropsko unijo, je dejal Cerar.

"Slovenija upravičeno implementira, kolikor lahko, to (arbitražno) odločbo, jo spoštuje in je pristojna, da v mejah svojih suverenosti v okviru svojih meja izvaja suverene pravice," je povedal na izjavi za medije v Ljubljani.

Pojasnil je še, da je arbitražna razsodba zavezujoča v vsakem primeru, tudi če Slovenija ne bi vložila tožbe proti Hrvaški na Sodišču Evropske unije. S tožbo pa želi Slovenija dodatno pokazati, da Hrvaška krši pravo EU. Z uspešno tožbo bo to le še dodatni pravni pritisk na Zagreb glede uveljavitve arbitražne razsodbe.

Kritičen je bil do Hrvaške, saj s tem, ko ne spoštuje odločitve arbitražnega sodišča krši pravo EU glede ribiškega režima, glede schengenske meje, glede nekaterih okoljskih in upravnih vidikov in glede spoštovanja načela lojalnosti do Evropske unije in njenih članic.

Edina možnost, da bi Slovenija umaknila tožbo je, da bi se Hrvaška odločila uveljaviti arbitražno razsodbo in to tudi jasno pokazala. V tem primeru bi bila tožba namreč brezpredmetna, je pojasnil.


Da Evropska komisija ni obravnavala mnenja svoje pravne službe, bodo morali v Bruslju pojasniti. Je pa spomnil, da je za dnevni red kolegija Evropske komisije odgovoren njen predsednik - Jean-Claude Juncker in da je njihova avtonomna odločitev, ali obravnavajo tovrstne dokumente in izrazijo svoje mnenje.

Slovenija se ne more neposredno vmešavati v delo Evropske komisije, a lahko vztrajno izraža svoje mnenje. "Evropska unija stoji in pade na vladavini prava," je dodal Cerar.

"Pomembno je dejstvo, da se moramo zavedati, da so vse institucije Evrope, države članice zavezane vladavini prava," je dejal. Ob tem je bil kritičen, da kako se lahko kandidatkam za članstvo v EU, na primer na Zahodnem Balkanu, postavlja pogoje, da morajo spoštovati pravo, če pa ga same članice ali institucije EU ne spoštujejo.

Ocenil je še, da Slovenija sicer dobro sodeluje z Brusljem, a da je komisija na primeru arbitraže zamudila svojo priložnost, da bi varovala načela vladavine prava.

Pričakovano srečanje premierja Marjana Šarca s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem je ocenil kot dobro, saj so dobrososedski odnosi v interesu obeh držav. Čeprav državi na več področjih dobro sodelujeta, pa ostajajo odprta vprašanja, ko Hrvaška krši zaveze in Slovenija mora glede tega nastopati odločno in po potrebi stopnjevati pritisk.

Po njegovi oceni so z vložitvijo tožbe tudi deloma razbremenili odnose med državama, saj so politični spor prenesli na sodišče.