ivan gale bobo1 Dobra karma

'Galeta pri aferi razkritja ni vodilo ...

horoskop_zodiak_znaki Svet24.si

Horoskop za torek, 11. avgusta

_PPZ8368 Reporter.si

Aleksandra Pivec bi morala oditi že včeraj, ne ...

tovornjak, počena pnevmatika, izvoz unec Svet24.si

FOTO: Tovornjak s počeno pnevmatiko pristal na ...

01c863dd494d6a0448555e3498fbd7dc Necenzurirano

Ventilatorje prodali Orbanu na dan izbruha afere

križevniška-ulica, vandalizem Odkrito.si

Vandalizem v Ljubljani - Razkrivamo neverjetno ...

Zala Kralj in Gašper Šantl 3 Njena.si

Zalo Kralj zavrnili zaradi 'neustrezne' postave

Svet

Hrvaške volitve: Milanović in Škoro dihata za vrat Grabar-Kitarovićevi

Deli na:
Hrvaške volitve: Milanović in Škoro dihata za vrat Grabar-Kitarovićevi

Hrvaška predsednica se je po nastopu funkcije odločila vpisati na doktorat iz prava. - Foto: Arhiv časnika Novice Svet24

Hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović je v javnomnenjskih raziskavah na prvem mestu med enajstimi kandidati na skorajšnjih predsedniških volitvah, a je ostala brez prepričljive prednosti pred prvima zasledovalcema, kaže redna mesečna raziskava. Za vrat ji dihata bivši hrvaški premier Zoran Milanović ter podjetnik in pevec Miroslav Škoro.

Hrvaška volilna komisija je prejšnji teden uradno potrdila predsedniške kandidature enajstih oseb, ki bodo na volilnih glasovnicah v prvem krogu hrvaških predsedniških volitev 22. decembra.

Ko je bilo jasno, kdo bodo uradni kandidati, je agencija Ipsos izvedla raziskavo med 1000 hrvaškimi državljani, ki so izrekli 27,4-odstotno podporo kandidatki vladajoče HDZ in sedanji predsednici Grabar-Kitarovićevi. Sledita ji kandidat SDP, bivši premier Milanović in neodvisni kandidat Škoro s 24 in 23 odstotki, je objavila komercialna televizija Nova TV v svoji redni mesečni raziskavi Crobarometar.

Grabar-Kitarovićeva že nekaj mesecev izgublja podporo volivcev, ki je bila tudi deset odstotnih točk pred Milanovićem. Bivši premier je med prvo decembrsko raziskavo nekoliko okrepil svojo priljubljenost med anketiranci v primerjavi s podobno novembrsko raziskavo, medtem ko je največji skok s približno sedmimi odstotnimi točkami v primerjavi z novembrom zabeležil Škoro, ki uživa podporo konservativnih in skrajnih desničarskih hrvaških krogov.


Raziskava je tudi prvič pokazala, da bi Grabar-Kitarovićeva izgubila v drugem krogu, če bi se pomerila s Škorom. Prav tako je anketa potrdila, da bo Milanović poraženec v drugem krogu, ne glede na to, ali se bodo volivci odločali med njim in Grabar-Kitarovićevo ali med njim in Škorom. Rezultat naj bi bi bil tesnejši, če bi se v drugem krogu pomeril z Grabar-Kitarovićevo.

Prvi trije kandidati so znotraj statistične napake, ki znaša +/- 3,1 odstotka, kar pomeni, da lahko dogodki v naslednjih dveh tednih privedejo do sprememb v vrstnem redu prvih treh, ocenjuje Nova TV. Dodaja, da je pričakovati boj za vsak glas.

Najbližji zasledovalec za favoriti prvega kroga je hrvaški poslanec v Evropskem parlamentu Mislav Kolakušić, ki ima 8,2-odstotno podporo. Nekaj manj kot dva odstotka ima saborski poslanec Ivan Pernar, ki je po odhodu iz stranke Živi zid ustanovil politično stranko z lastnim imenom.

Preostalih šest predsedniških kandidatov, med katerimi sta dve ženski, je pod dvema odstotkoma. Med anketiranci je bilo tudi osem odstotkov neodločenih volivcev.

Loading...