mlin Svet24.si

8-letnika skalpiralo na šolskem ogledu kmetije

medved, rjavi medved Svet24.si

Ministrstvo sledilo stroki: Letos bodo odstrelili ...

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

luka doncic 24 pm Ekipa24.si

Luka Dončić objavil posebno fotografijo ...

poroka rudi marjetka Njena.si

Marjetko in Rudija razdvojili, a sta našla pot ...

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaške oblasti popustile in odobrile dodatnih 3000 dovoljenj za tuje delavce v turizmu in gradbeništvu

Deli na:
Hrvaške oblasti popustile in odobrile dodatnih 3000 dovoljenj za tuje delavce v turizmu in gradbeništvu

Hrvaški turizem v prvih osmih mesecih z rastjo obiska in nočitev. - Foto: Profimedia

Hrvaška vlada je na današnji seji odobrila dodatnih 2000 dovoljenj za delavce iz drugih držav v turizmu in 1000 dovoljenj za gradbeništvo. Hrvaško združenje delodajalcev (Hup) je večkrat opozorilo, da je zaradi pomanjkanja delovne sile ogroženo poslovanje turističnih podjetij in gostinskih lokalov med osrednjo turistično sezono.

Delodajalci na Hrvaškem so prejšnji teden v sporočilu za javnost izpostavili, da je pred začetkom osrednje turistične sezone stanje na hrvaškem trgu dela kritično. Ocenili so, da bo zaradi manj delavcev opravljenih tudi manj turističnih storitev in bo težko ponoviti lanske rekordne turistične rezultate. Vlada je v prvih odzivih zavrnila zahteve za dodatne kvote za uvoz delovne sile.

Hrvaški minister za delo in pokojninski sistem Marko Pavić je danes pojasnil, da je poudarek na zaposlovanju hrvaških delavcev. Kot je dodal, so delodajalcem najprej priporočili, naj zaposlijo 1600 oseb z zavoda za zaposlovanje, ki so izrazili pripravljenost za sezonsko delo na obali. Zahvalil se je delodajalcem, ker so v nekaj dni zaposlili približno 600 ljudi s tega seznama.


Povedal je, da je vlada prisluhnila delodajalcem ter da bodo omogočali dodatnih 2000 delovnih dovoljenj za tuje delavce v turizmu in tudi 1000 dovolilnic za gradbeništvo, kjer se prav tako soočajo s pomanjkanjem delovne sile. Če bo potrebno, bo letos na voljo še 2000 delovnih dovoljenj za uvoz delavcev, je povedal Pavić. Spomnil je, da je vlada že lani odobrila 65.000 delovnih dovoljenj za tujce v letošnjem letu.

Pavić je izpostavil, da je na zavodu za zaposlovanje danes registriranih nekaj več kot 111.500 brezposelnih in je objavljenih približno 18.000 razpisov za delavna mesta. Meni, da bo v poletnih mesecih brezposelnost na Hrvaškem padla pod 100.000 ljudi.

V Združenju delodajalcev so minuli teden za STA navedli, da v hrvaškem turizmu, gostinstvu in gradbeništvu nujno potrebujejo najmanj 15.000 delavcev. Skupaj z živilsko industrijo in kmetijstvom naj bi po nekaterih ocenah letos na Hrvaškem potrebovali dodatnih 30.000 delavcev.