nostradamus Dobra karma

Nostradamus koronavirus napovedal že leta 1555!?

8bc81a5187af8fa9da5efc0dbcdc8de1 Svet24.si

"Rada te imam do lune," sporočila očetu svojih ...

pahor jansa bobo1 Reporter.si

Pustna povorka pri Pahorju: bodo vodje poslanskih ...

temperatura, bolezen, vročina Svet24.si

Slovenska turistka zbolela na smučanju v Italiji!...

Necenzurirano prenos Necenzurirano

To so poslovneži, ki se rešujejo milijonskih ...

Domen Kumer Njena.si

Zaradi Domna Kumra jokala kot dež

vatroslav in valentina Njena.si

Ljubezen na vasi: Razkošno praznovanje ...

Svet

Uradno: Zoran Milanović je novi hrvaški predsednik

Deli na:
Uradno: Zoran Milanović je novi hrvaški predsednik

Zoran Milanović med oddajo glasu na predsedniških volitvah. - Foto: Bobo

Nekdanji predsednik hrvaške vlade in SDP Zoran Milanović ima več kot 100.000 glasov prednosti pred aktualno predsednico Kolindo Grabar-Kitarović, kažejo delni neuradni izidi, ki jih na spletni strani objavlja hrvaška državna volilna komisija. Po preštetih glasovih z več kot 99 odstotkov volišč je Milanović prejel nekaj manj kot 53 odstotkov glasov.

Volilna udeležba je bila glede na podatke z volišč, kjer so glasove že prešteli, skoraj 55 odstotna, kar je nekoliko več kot v prvem krogu predsedniških volitev 22. decembra, ko je bil Milanović relativni zmagovalec s tremi odstotki prednosti pred Grabar-Kitarovićevo.

Milanovićevo zmago z več kot šestimi odstotki prednosti so napovedale tudi vzporedne volitve, ki so jih objavili po zaprtju volišč ob 19. uri.

Današnje volitve so prav tako potrdile trende, ki so jih v zadnjih mesecih kazale javnomnenjske raziskave. Potem ko je imela Grabar-Kitarovićeva od poletja v anketah tudi deset in več odstotkov prednosti pred prvima zasledovalcema, so ankete pred prvim in drugim krogom volitev napovedale največ glasov Milanoviću.

Po objavi izidov je Milanović stopil pred svoje privržence, ki so navdušeno slavili njegovo zmago v znanem zagrebškem koncertnem prostoru Tvornica kulture. Novoizvoljeni hrvaški predsednik se je predvsem zahvalil svojim volivcem, kot tudi vsem, ki so šli na volišča. Zahvalil se je tudi Grabar-Kitarovićevi ter prekinil žvižge, ki so spremljali omembo njenega imena.Izpostavil je, da bo sledil ustavnim pooblastilom ter sodeloval z vsako hrvaško vlado, kot se spodobi v večstrankarski parlamentarni demokraciji. Kot je dodal, ni treba pričakovati njegovih nerealnih obljub, kot jih ni bilo niti med njegovim vodenjem hrvaške vlade.

Zaveda se, da so na Hrvaškem ljudje, ki se ne morejo sprijazniti z njegovo zmago, a kot je dodal, je s tem treba živeti, ker je Hrvatov premalo, da bi se delili na ta način. "Bodimo enotni v različnosti," je dejal. "Če je tesna, a poštena zmaga prinesla malo vere v to družbo, sem srečen človek in se veselim," je sklenil.

Grabar-Kitarovićeva je v zagrebškem poslovnem poslopju City Plaza nagovor svojim volivcem začela z besedami "Naj bog čuva mojo Hrvaško". Čestitala je Milanoviću za zmago in predlagala, da bi se dobila tudi pred uradnim prenosom oblasti, ki bo predvidoma februarja. Tudi aktualna hrvaška predsednica je morala pomiriti izraze nezadovoljstva svojih privržencev ob omembi Milanovićevega imena.

Ocenila je, da so državljani na nedeljskih volitvah poslali sporočilo, da je treba biti več med državljani in jim bolj prisluhniti. Pozvala je k enotnosti v državi ter napovedala, da bo po predaji dolžnosti ostala na Hrvaškem.

loading...
Loading...