Mile Ćulibrk Svet24.si

Umrl izbrisani kralj pleskavic, velik prijatelj ...

Taylor Swift Svet24.si

Nov album Taylor Swift – 31 pesmi, vsaka s ...

Vežnaver Necenzurirano

Afera sodna stavba: ko je država plačala ...

cernivceva 6a PL Reporter.si

Milijon in pol evrov vredne hiše gradbenega ...

620-24-reli1 Ekipa24.si

Grozljivka na reliju! Vsaj sedem mrtvih, 21 ...

Simon Vadnjal Revija Stop

Znani obrazi so zelo okoljsko ozaveščeni

pogacar Ekipa24.si

Kocine pokonci... Poglejte, komu je Pogačar ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaška: po učiteljih zdaj s stavko grozijo tudi policisti

Deli na:
Hrvaška: po učiteljih zdaj s stavko grozijo tudi policisti

Hrvaški policist - Foto: Bobo

Če vlada ne bo tudi policistom zvišala koeficientov za zahtevnost dela, kot je to storila za zaposlene v izobraževanju, bodo policisti kmalu organizirali stavko, je danes napovedal predsednik hrvaškega sindikata policije Dubravko Jagić. Nezadovoljni so tudi hrvaški cariniki, pravosodni policisti, zdravniki in medicinske sestre.

Hrvaški šolski sindikati so po 36 dneh stavke na pogajanjih s hrvaško vlado v ponedeljek dosegli izpolnitev svojih zahtev o zvišanju koeficientov za zahtevnost dela. Višje koeficiente zahtevajo tudi v sindikatu policije.

Policisti so glede na koeficiente najslabše plačani znotraj državnih in javnih služb. Zaradi tega ljudje zapuščajo policijske vrste, novi pa vanje nočejo vstopiti, je dejal Jagić v današnjem pogovoru za regionalno televizijo N1.

Kot je poudaril, so pripravljeni na vse oblike stavke, če med pogajanji ne bomo dosegli višjih koeficientov. Na vprašanje, kdaj naj bi do stavke prišlo, je odgovoril, da prihajajo božični in novoletni prazniki ter da se 1. januarja začne hrvaško predsedovanje Evropski uniji, kar so priložnosti za stavko.

Jagić je tudi za današnji Jutarnji list napovedal, da sindikat policije pripravlja belo stavko. Nameravajo poslati tudi pismo vsem tujim veleposlaništvom na Hrvaškem, da bi diplomati opozorili državljane svojih držav na veliko gnečo na hrvaški meji med prihajajočimi prazniki, vključno s 6. januarjem 2020, ko na Hrvaškem praznujejo svete tri kralje.


Napovedal je, da bodo povabili tudi kolege iz drugih sindikatov, naj se jim pri stavki pridružijo. Omenil je carinike, ki preko svojega sindikata prav tako zahtevajo zvišanje koeficientov. Po ponedeljkovem pogovoru na ministrstvu za delo in pokojninski sistem so v sindikatu carinikov napovedali, da odločitev hrvaške vlade o svoji zahtevi pričakujejo v sedmih dneh.

Če vlada zahteve ne bo izpolnila, bodo nespoštovanje pravic delavcev v carinski služni prijavili Mednarodni organizaciji dela, je v ponedeljek napovedal predsednik carinskega sindikata Rino Štorić.

Višje koeficiente za zahtevnost dela že nekaj časa zahtevata tudi sindikata pravosodnih policistov in medicinskih sester.

Nezadovoljni zaradi prekomernih nadur so tudi v zdravniški zbornici in sindikatu zdravnikov. Začeli so zbirati podpise zdravnikov, da bi umaknili soglasje za nadure. Zdravniki ne želijo delati več kot 48 ur tedensko, ker da jim napačno računajo nadure, posebej tiste, ko so v pripravljenosti.

Pravijo, da imajo letno tri milijone nadur ter zahtevajo novo strokovno kolektivno pogodbo, s katero bi uredili problem plačevanja nadur. Med drugim so zdravniki zaradi napačnega izračuna nadur vložili več kot 4000 tožb, v 800 primerih so bile pravnomočne sodbe v prid zdravnikov, so izpostavili v zdravniškem sindikatu.