milano, ulični prodajalec Svet24.si

Po polnoči nemogoče do sladoleda in vode

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

1709556859-172a8714-1709556621461 Necenzurirano

Kako rešiti javno zdravstvo? Ministrica naj ukine...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

femme-fatale, femme-fatale-2023 Njena.si

Skrito v raju: Igralka blestela na fotografiranju ...

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Nigerijska študenta trdita, da so ju Hrvati nasilno deportirali v BiH: z orožjem naj bi ju prisilili, da sta prestopila mejo

Deli na:
Nigerijska študenta trdita, da so ju Hrvati nasilno deportirali v BiH: z orožjem naj bi ju prisilili, da sta prestopila mejo

Foto: YouTube

18-letna študenta iz Nigerije, ki sta se na Hrvaškem udeležila univerzitetnega tekmovanja in za to imela tudi ustrezna vizuma, sta se znašla v migrantskem centru v BiH. Medtem ko študenta zatrjujeta, da so ju hrvaški policisti nasilno pregnali v BiH, hrvaško notranje ministrstvo še ni ustrezno pojasnilo, kako sta 18-letnika zapustila Hrvaško.

Hrvaška policija je potrdila, da je pet nigerijskih državljanov z veljavnimi vizumi vstopilo na Hrvaško 12. novembra, da bi sodelovali na svetovnem univerzitetnem tekmovanju v namiznem tenisu v Pulju. Vseh pet je tudi imelo povratne letalske vozovnice za polet proti Lagosu prek Istanbula za 18. november.

Po tekmovanju sta profesor, ki je bil vodja skupine, in eden od študentov zapustila Hrvaško z zagrebškega letališča. Eden od študentov je 27. novembra zaprosil za azil na Hrvaškem. Pred tem naj bi ga vrnili z meje s Slovenijo, je za hrvaške medije pojasnila tiskovna predstavnica hrvaškega notranjega ministrstva Marina Mandić. Za preostala dva študenta hrvaška policija nima evidence, da sta zakonito zapustila Hrvaško, je odgovorila na navedbe medijev iz BiH, da so v državo nasilno deportirali 18-letnika iz Nigerije.


Omenila je, da sta se 18-letnika po tekmovanju v Pulju 16. novembra prijavila v enem od zagrebških hostlov. Tega sta plačala in zapustila 18. novembra ter odšla neznano kam, je še dejala Mandićeva. Dodala je, da hrvaška policija preiskuje možnost zlorabe prihoda na športno tekmovanje.



Nigerijska študenta sta za medije v BiH v torek povedala, da so ju hrvaški policisti ustavili med sprehodom po Zagrebu in ju odpeljali na policijsko postajo, ne da bi preverili njune dokumente, ki sta jih pustila v hostlu. Študenta zatrjujeta, da so ju nato s policijskim kombijem prepeljali do meje z BiH in jima zagrozili s streli, če ne bosta odšla v gozd na drugi strani meje. Bila sta prestrašena in v skupini migrantov, s katerimi sta potem končala v migrantskem centru Miral pri Veliki Kladuši, navaja spletni portal BiH žurnal.info.

O dogodku so že obvestili organizatorje mednarodnega tekmovanja v Pulju in nevladne organizacije za pomoč migrantom v Sarajevu, ki so napovedale, da bodo pomagale študentoma iz Nigerije.