Screenshot_2 Svet24.si

Umrl je Božidar Lapaine, hrvaški oblikovalec ...

spanje, raziskava Svet24.si

Sanje pod nadzorom

jv_0 Necenzurirano

Kaj se skriva v ozadju nenadnega odhoda direktorja...

kucan drnovsek bobo Reporter.si

Kučanova huda napaka: Drnovška je imel za ...

kozelj ronaldo Ekipa24.si

250 evrov kazni za Janeza, kar pa ne bo šlo iz ...

masterchef, tekmovalci, 10 Njena.si

Master Chef: Jajca usodna za prvega tekmovalca

ronaldo sesko lv Ekipa24.si

Srbi zaradi Slovenije že trepetajo pred evropskim...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Migranti trdijo, da so jih hrvaški policisti pretepli, jih oropali in jih vrnili v BiH

Deli na:
Migranti trdijo, da so jih hrvaški policisti pretepli, jih oropali in jih vrnili v BiH

Migranti na bosansko-hrvaški meji (fotografija je simbolična). - Foto: Profimedia

V okolici Velike Kladuše v BiH blizu meje s Hrvaško je bosanska policija v noči s torka na sredo našla 18 poškodovanih migrantov, ki trdijo, da so jih na Hrvaškem pretepli hrvaški obmejni policisti in jih vrnili v BiH. Tožilstvo BiH je začela preiskavo o okoliščinah dogodka, poročajo mediji v BiH. Hrvaška je zanikala, da bi policisti bili nasilni.

Glavni koordinator za delo z migranti v občini Velika Kladuša Jasmin Čehić je za sarajevski časnik Oslobođenje povedal, da so 18 migrantov, med katerimi jih je bilo 15 iz Pakistana, dva iz Iraka in eden iz Libije, pripeljala obmejna policija BiH v tamkajšnji zdravstveni dom.

Po pregledu so 12 lažje poškodovanih migrantov že odpustili iz bolnišnice. Po dodatnih pregledih ostalih šest pa so sporočili, da so tudi ti lažje poškodovani, predvsem na nogah in ramenih.

Čehić je poudaril, da migranti niso bili del ene skupine, ampak so jih obmejni policisti našli ob poti ob meji s Hrvaško. Povedali so, da so bili na poti dva ali tri dni, preden so jih našli policisti.

Migranti so tudi povedali, da so že uspeli priti na Hrvaško, kjer jih je našla hrvaška policija, jih pretepla ter vzela denar in mobilne telefone, nato pa prepeljala preko meje v BiH. Ni sicer znano, kje so mimo prehodov prestopili mejo med državama, navaja časnik.

Tiskovna predstavnica obmejne policije BiH Sanela Dujković je potrdila, da je obmejna policija na obmejnem območju med državama našla 18 poškodovanih migrantov, ki so bili pripeljani iz Hrvaške. Več pa ni mogla povedati, saj da še zbirajo informacije, poroča hrvaška tiskovna agencije Hina. Potrdila je, da so jih našli ponoči okoli 1. ure.



Portal Radia Sarajevo Radiosarajevo.ba je medtem poročal, da so obmejni policisti BiH hrvaške kolege zalotili na bosanski strani meje, ravno ko so omenjene migrante prepeljali na ozemlje BiH. Ko so jih videli, so hrvaški policisti pobegnili na Hrvaško ter pustili migrante, ki so imeli vidne poškodbe.

Portal klix.ba navaja, da je to prvi konkreten primer, ki potrjuje obtožbe nekaterih visokih predstavnikov BiH, da Hrvaška krši ozemeljsko celovitost BiH z nezakonitimi prehodi meje hrvaških policistov, ki v BiH vračajo migrante, ki mimo mejnih prehodov prečkajo mejo med državami.

Zagreb te navedbe zanika, kot tudi že vrsto obtožb nevladnih organizacij in tujih medijev o nasilnem ravnanju hrvaških obmejnih policistov z migranti na meji z BiH in njihovem prisilnem vračanju v BiH.

Hrvaško notranje ministrstvo je potrdilo, da je hrvaška obmejna policija pri nezakonitem prehodu meje zalotila 18 migrantov, ki so bili v več skupinah. je pa poudarilo, da so jih od "te namere odvrnili brez uporabe prisilnih sredstev". Dodali so, da na migrantih ni bilo videti poškodb, niti jih nihče ni prosil za zdravniško pomoč, "niti jih ni o domnevnih poškodbah obvestila obmejna policija BiH med medsebojnim stikom".

Sporočili so še, da bodo "tako kot v vseh primerih navedb o takšnem ravnanju policije podrobno preučili resničnost navedb o poškodbah oseb, kot tudi resničnost navedb o uporabi prisilnih sredstev", poroča Hina.