navadni udav, kača Svet24.si

FOTO: V kavču šokiranega krajana gomazela skoraj...

ženska doma Dobra karma

To so načini, da slabe energije iz doma izženete...

karaoke (5) Svet24.si

Seksi kravata, stranska vloga, rdeča šminka in ...

zasežena-droga Svet24.si

FOTO: V finalni akciji 460 kriminalistov in ...

strah Dobra karma

Strah in 12 astro znakov - Bike skrbi denar, ...

tanja žagar Njena.si

Tanja Žagar ni več doma

Nuša Rojs in Matej Mlađenović Njena.si

Nuši Rojs so se pravkar uresničile sanje!

Svet

Hrvaška nima denarja za plače učiteljev, ima pa za vojsko

Deli na:
Hrvaška nima denarja za plače učiteljev, ima pa za vojsko

Hrvaška vojska (fotografija je simbolična). - Foto: Reuters

Hrvaški minister za obrambo Damir Krstičević je potrdil, da se bo Hrvaška na vrhu zveze Nato ta teden v Londonu zavezala k zvišanju obrambnega proračuna na dva odstotka bruto domačega proizvoda (BDP), danes poroča hrvaški tisk. Hrvaška namerava do leta 2024 proračunska sredstva za vojsko povečati za 40 odstotkov.

Krstičević je za današnji Večernji list potrdil, da bosta skupaj s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem na vrhu v Londonu predstavila hrvaški akcijski načrt, ki predvideva, da bodo leta 2024 za obrambni proračun namenili 9,4 milijarde kun (1,27 milijarde evrov), kar pomeni povečanje za 40 odstotkov. Gre za hrvaški odgovor na oktobrsko zahtevo ZDA in Nata, naj države članice pripravijo načrt za krepitev obrambnih proračunov na dva odstotka BDP.

Hrvaški obrambni proračun letos znaša 6,7 milijarde kun (900 milijonov evrov), kar je 1,68 odstotka BDP. S temi sredstvi zagotavljajo tudi pokojnine za bivše profesionalne vojake, kar pomeni, da za potrebe vojske dejansko namenijo približno pet milijard kun (675 milijonov evrov). Od tega je manj kot sedem odstotkov namenjenih posodobitvi in tehnološkemu razvoju hrvaških oboroženih sil, kar postavlja Hrvaško na rep Natove lestvice 28 držav članic, izpostavlja zagrebški časnik.


Z akcijskim načrtom predvidevajo, da bodo leta 2024 petino obrambnega proračuna porabili za posodobitev hrvaške vojske. Med projekti, ki bi približali hrvaški obrambni proračun povprečju zveze Nato, ko gre za posodobitev vojsk, so navedli nakup eskadrilje vojaških lovcev, helikopterjev black hawk, oklepnikov bradley, dodatno oborožitev oklepnikov patria ter izgradnjo vojaških patruljnih ladij.

Načrt je okviren, ker temelji na ocenah BDP, a je realno izvedljiv, danes izpostavlja Jutarnji list, ki se sklicuje na pridobljene podatke iz akcijskega načrta. Meni, da bo hrvaška javnost težko sprejela napoved zvišanja obrambnega proračuna glede na stavko učiteljev, pričakovati je tudi nezadovoljstvo nekaterih drugih skupin zaposlenih znotraj javnega sektorja, ki zahtevajo višje plače.

V hrvaški vladi izpostavljajo, da gre za vlaganje v mir in varnost države, kar je, kot trdijo, tudi temelj gospodarskega razvoja. Spomnili so, da brez zagotovljene varnosti zagotovo ne bi imeli dobrih turističnih rezultatov, prav tako ne bi mogli računati na tuje investicije, še navaja časnik.

loading...
Loading...