Klemen Jaklič Svet24.si

Ustavni sodnik Jaklič trdi, da ni potreboval ...

Naj blok stoji na Pavšičevi ulici Svet24.si

Foto: Ponovno izbrali najlepši blok v Ljubljani

Damjan Žugelj Necenzurirano

Slovenski Watergate: tožilstvo zahteva preiskavo ...

zala tomasic Reporter.si

Janšev propagandist Tomašič zlorablja Nova24TV ...

mattias skjelmose Ekipa24.si

Groza! Tresočega kolesarskega zvezdnika so komaj ...

andreja-špeh Njena.si

Andreja Špeh iz MasterChefove kuhinje na Japonsko

Luka Dončić Ekipa24.si

Dončič je kralj! Vsi se posebej pripravljajo na ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hrvaška levica sestavila koalicijo Restart, ki naj bi državo branila pred HDZ

Deli na:
Hrvaška levica sestavila koalicijo Restart, ki naj bi državo branila pred HDZ

Zastavi Hrvaške in Eu na stavbi hrvaškega saborja v Zagrebu,. - Foto: Profimedia

Vodje petih hrvaških levosredinskih parlamentarnih strank na čelu s SDP so včeraj v Zagrebu predstavili opozicijsko koalicijo Restart, ki si prizadeva za novi zagon države. Kot so pojasnili, predstavlja nova koalicija štab za obrambo Hrvaške pred vladajočo stranko HDZ. Na Hrvaškem bodo redne parlamentarne volitve morda že julija.

Za premierskega kandidata so izpostavili predsednika SDP Davorja Bernardića. V koaliciji so še Hrvaška kmečka stranka (HSS), Državljansko-liberalna zveza (Glas), Hrvaška stranka upokojencev (HSU) in Stranka narodnega in državljanskega aktivizma (Snaga).

Ob predstavitvi nove koalicije je Bernardić izpostavil, da je morala več kot polovica članov aktualne hrvaške koalicijske vlade na čelu s HDZ zapustiti svoje položaje zaradi suma korupcije. Meni, da se je vlada obdržala na oblasti s pomočjo politične korupcije, ker so "kupovali" poslance v saboru.

V koaliciji Restart so prepričani, da je HDZ pripeljala državo na rob uničenja. Zato si prizadevajo za vnovični zagon države brez korupcije. Obljubljajo reforme pravosodja, izobraževanja in zdravstva ter ukrepe za rast industrije in izvoza.


Če bodo zmagali na volitvah, naj bi zmanjšali število ministrstev v vladi kot tudi število zaposlenih v državni upravi. Načrtujejo tudi zmanjšanje števila enot lokalne samouprave ter digitalizacijo vseh javnih storitev in postopkov.

Med drugim so dejali, da ni slučajno, da so se zbrali ob dnevu zmage nad fašizmom in dnevu Evrope, ker tudi to simbolizira, kakšno državo si želijo.

Potrdili so, da potekajo pogovori o skupnem nastopu na parlamentarnih volitvah s še nekaterimi vplivnimi regionalnimi strankami, kot je Istrski demokratski zbor (IDS), ter s številnimi nestrankarskim predsedniki županij ter župani mest in občin.

V HDZ si prizadevajo, da bi bile parlamentarne volitve že julija, če bo epidemiološka slika izbruha novega koronavirusa še naprej ugodna, kot je bila v preteklih dneh. Skrajni rok za hrvaške parlamentarne volitve je sicer sredi decembra, saj štiriletni mandat obstoječemu sklicu sabora poteče sredi oktobra.