Mint Butterfield Svet24.si

Izginila hčerka ameriškega milijarderja, ...

duša Svet24.si

Pogovori s pokojnimi ne izčrpajo, ampak pomirijo

gašper bedenčič Necenzurirano

Tonin in Žakelj na policijo prinesla tudi ...

milan kucan sr Reporter.si

Razvnete strasti v SD: Milana Kučana razkuril ...

popovic Ekipa24.si

Velika drama kapetana Celja: Po tekmi z Domžalami...

jure-podjavoršek Njena.si

Mojster Jure: Žena in otroci so moje življenje

luka doncic Ekipa24.si

Luka Dončić je postal del izbrancev in podpisal ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Uradno: HDZ zmagovalka volitev z najboljšim rezultatom od sredine 90. let

Deli na:
Uradno: HDZ zmagovalka volitev z najboljšim rezultatom od sredine 90. let

Po objavi rezultatov je sledilo v štabu HDZ veliko slavje. - Foto: Reuters

Po preštetih glasovih s skoraj 100 odstotkov volišč z nedeljskih parlamentarnih volitev ima vladajoča hrvaška stranka HDZ 66 poslanskih mandatov v 151-članskem saboru. Največja poraženka volitev je levosredinska koalicija Restart na čelu s SDP, ki naj bi imela 41 poslancev. Volilna udeležba z manj kot 47 odstotki je najnižja doslej.

Udeležba na volitvah, ki so potekale v času, ko na Hrvaškem narašča število okužb z novim koronavirusom, je pod 47 odstotki, kar je najnižja volilna udeležba na hrvaških parlamentarnih volitvah od osamosvojitve države. V nedeljo je bila udeležba za skoraj šest odstotnih točk nižja kot na predčasnih volitvah septembra 2016.

Pričakovati je, da bodo že danes stekli pogovori o oblikovanju nove hrvaške vlade. Za sestavo vlade bo moral mandatar dobiti podporo najmanj 76 poslancev sabora.

HDZ je dosegla najboljši izid na parlamentarnih volitvah od sredine 90. let minulega stoletja. V SDP so posebej šokirani zaradi slabega izida, saj so jim predvolilne raziskave napovedovale relativno zmago, na koncu pa so dobili le 41 poslancev. Predsednik SDP Davor Bernardić je po volilnem porazu že izrazil pripravljenost, da odstopi z vodilnega položaja socialdemokratov.

Domovinsko gibanje Miroslav Škoro, ki je v koaliciji s skrajno desnimi strankami Hrvaški suverenisti in Blok za Hrvaško, je dobilo 16 poslanskih mandatov. Domovinsko gibanje so ustanovili 50 dni pred volitvami. Škoro je tesno izgubil decembra lani v prvem krogu predsedniških volitev. V Domovinskem gibanju so prav tako pričakovali več poslanskih mandatov, s katerimi so nameravali postati ključen dejavnik pri sestavljanju nove vlade.



Sledi konservativna stranka Most neodvisnih list z devetimi poslanci, kar je tudi določen uspeh, potem ko so predvolilne raziskave njihovim kandidatom napovedale negotov vstop v sabor.

Poleg uspeha HDZ in neuspeha koalicije Restart je največje presenečenje nedeljskih volitev levičarsko-zelena platforma Zmoremo!, ki bo imela sedem poslancev. V poslanskih vrstah platforme, ki se je kalila v zagrebški mestni skupščini, bo tudi nekdanji član SDP. Njihov osrednji cilj je prevzem oblasti v Zagrebu na lokalnih volitvah 2021, kar glede na rezultate nedeljskih volitev v volilnih enotah v hrvaški prestolnici ni nemogoče.

Tako kot Zmoremo! bodo prvič v hrvaškem saboru trije poslanci sredinske liberalne koalicije Stranke z imenom in priimkom, Pametno in Fokus z dvema poslancema. Dosedanja partnerka v Plenkovićevi vladi koalicijska Hrvaška narodna stranka (HNS) bo imela enega poslanca, tako kot reformisti - Narodna stranka, ki je tudi podpirala saborsko večino v prejšnjem sklicu sabora.

Še osem poslanskih sedežev je predvidenih za poslance narodnostnih manjšin, med njimi tri za srbsko manjšino. V manjšinskih saborskih klopeh ni novih imen v primerjavi s prejšnjim sklicem sabora. Predstavnica albanske, bošnjaške, črnogorske, severnomakedonske in slovenske manjšine bo dosedanja poslanka iz vrst albanske manjšine Ermina Lekaj Prljaskaj.