1703079682-dsc6151-01-1703079660058 Svet24.si

Umrla je novinarka in publicistka Manca Košir, ...

azijski sršen, invazivna vrsta Svet24.si

Škodljivi azijski sršen je že pri naših ...

občina-ruše, urška-repolusk Necenzurirano

Policija preiskuje, kako je štajerska občina ...

jansa orban fb2 Reporter.si

Večni si želijo biti le avtokrati: v Moskvi, v ...

doncic Ekipa24.si

Kakšen odgovor Luke! Je kdo dvomil vanj? Vsem je ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

crypto.com arena Ekipa24.si

Sramota leta! V LA-ju skušali takole provocirati ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Homoseksualne poroke v Alabami povzročajo pravno zmedo

Deli na:
Homoseksualne poroke v Alabami povzročajo pravno zmedo

Foto: Reuters

Z odločitvijo ameriškega vrhovnega sodišča je Alabama postala 37. ameriška zvezna država, kjer so dovoljene poroke med homoseksualci, vendar pa se skoraj celoten državni aparat upira in predsednik državnega vrhovnega sodišča Roy Moore je prepovedal izdajanje poročnih dovoljenj.

Zvezno sodišče prve stopnje v globoko konservativni južnjaški državi je januarja razveljavilo referendumsko prepoved homoseksualnih porok, vendar zadržalo izvajanje odločitve do konca pritožbenih postopkov. Ti so dobili epilog včeraj na vrhovnem sodišču ZDA, ki je s sedem proti dva odločilo, da odprava prepovedi porok velja.

Ponekod v Alabami so začeli izdajati poročna dovoljenja, drugod pa se temu upirajo, kar pomeni jasno kršitev ameriške ustave. Sodnik Moore se je na podoben način sprl z zveznim sodstvom glede namestitve spomenika z desetimi božjimi zapovedmi v avlo vrhovnega sodišča države. Zanj je homoseksualnost zlo.

Odločitev zveznega vrhovnega sodišča v primeru Alabame ne napoveduje nič dobrega za nasprotnike pravic homoseksualcev, ko bo isto sodišče na začetku poletja razčiščevalo pravno zmedo okrog homoseksualnih porok zaradi nasprotujočih si odločitev prizivnih sodišč.

Večina teh je odprave prepovedi homoseksualnih porok potrdila, le sodišče v Cincinnatiju je menilo nasprotno. Zaradi tega bodo gordijski vozel poleti presekali zvezni sodniki. Eden od njih, Clarence Thomas, ki je skupaj z Antoninom Scalio glasoval proti večini, je sporočil, da odločitev nakazuje, kako se bo večina odločila do poletja.

V primeru, da vrhovno sodišče ZDA poleti res odpravi vse prepovedi homoseksualnih porok, to ne bo konec zgodbe. Tako kot nasprotniki pravice do splava, ki velja prav tako zaradi odločitve vrhovnega sodišča, ne odnehajo s poskusi za ponovno uvedbo prepovedi, tako ne bodo odnehali niti nasprotniki homoseksualnih porok. Pri tem gre večinoma za iste ljudi in organizacije.