cg_zdravstveni_domovi Svet24.si

Prihodki v zdravstvu so se v petih letih povečali...

beli-pav Svet24.si

Foto: Beli pav ponosno razprl svoj rep

nov ct aparat, Pavel Berden in Dimitrij Kuhelj Necenzurirano

Bolniki v UKC Ljubljana ostajajo brez preiskav. ...

koscek erika Reporter.si

Poslovne skrivnosti partnerja Erike Žnidaršič: ...

Zoran Zeljkovic Ekipa24.si

Konec dvomov! Nov pretres v zmajevem gnezdu: ...

Princ Harry in Kate Middleton - nekoč prava prijatelja - danes pa .. Odkrito.si

Kate in Harry - Če se bo to zgodilo, se bosta ...

pogacar 1 Ekipa24.si

Tako malo je manjkalo! Tukaj je posnetek, ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Svet

Hollande razkril, da je bil leta 2011 operiran na prostati

Deli na:
Hollande razkril, da je bil leta 2011 operiran na prostati

Foto: Reuters

Francoski predsednik Francois Hollande je danes razkril, da so ga leta 2011, tik preden je obelodanil predsedniško kandidaturo, operirali zaradi povečane prostate. Razkritje predsednika, ki se danes v Parizu sestaja s slovensko premierko Alenko Bratušek, je takoj postalo novica dneva v Franciji.

V njegovem uradu so poudarili, da je šlo za benigno povečanje prostate in da vse skupaj ni pustilo dolgoročnih posledic na zdravju 59-letnega socialističnega voditelja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predsednik "potrjuje, da so ga februarja 2011 zaradi benigne hiperplazije prostate za nekaj dni hospitalizirali na urološkem oddelku bolnišnice Cochin", so zapisali v njegovem uradu.

Dodali so, da po operaciji, ki je potekala leto dni pred njegovo izvolitvijo in tudi pred samo predsedniško kandidaturo, niso sledili drugi zdravstveni postopki.

Mediji so razkritje kljub temu razgrabili, saj velja vprašanje zdravja predsednikov v Franciji za občutljivo temo. Nekdanji francoski predsedniki so namreč po več let skrivali resne težave z zdravjem.

Francois Mitterrand, ki je bil na čelu Francije med letoma 1981 in 1995, je že od prvega mandata vedel, da ima raka na prostati, a je to skrival vse do hospitalizacije leta 1992. Socialistični predsednik, ki je umrl leta 1996, je pred javnostjo prav tako skrival obstoj hčerke Mazarine.


Georges Pompidou je umrl leta 1974, sredi opravljanja predsedniškega položaja, pred tem pa je skrival, da trpi za krvnim rakom.

Jacques Chirac, ki je na predsedniškem stolčku sledil Mitterrandu, je leta 2005, tri leta po vnovični izvolitvi, utrpel kap, kar pa so javnosti razkrili.

V Hollandovem uradu so danes še poudarili, da je predsednik, odkar je na položaju, javnosti dvakrat razkril svoje zdravstvene izvide, ki so bili pozitivni.

Več francoskih politikov se je medtem vprašalo, ali je razkrivanje Hollandove zdravstvene zgodovine sploh v interesu javnosti.

"Število Francozov, ki se pri 50-ih letih soočajo s težavami s prostato... to je kar običajno," je izjavil francoski premier Jean-Marc Ayrault. "Ali moramo vedno razkrivati zasebna življenja ljudi?" se je ob tem vprašal.

Hollande se je za razkritje odločil v času gibanja Movember. Vsak november si namreč moški po vsem svetu pustijo rasti brke in skušajo na ta način osveščati o moških zdravstvenih težavah, predvsem raku na prostati in modih.