profimedia-0808999589 Svet24.si

Umrl komaj 15-mesečni sin slavnega MMA borca

Hyalomma-marginatum_H Svet24.si

Eksotični orjaški klop osvaja alpske dežele in ...

1683742182-dsc7277-01-1683742078866 Necenzurirano

Šest ustavnih sodnikov razkrilo dodatne ...

zvezdan radonjic Primoz Lavre Reporter.si

Tako v SDS nagrajujejo zasluge in zvestobo: ...

gabriela doncic 24 Ekipa24.si

Uau! Luka Dončić pokazal izjemno darilo, ki ga ...

Resno? Je on tisti, zaradi katerega bo planet uničen? Odkrito.si

Nas bo Elon Musk pokončal?

oblak danilovic Ekipa24.si

Takšnega Oblaka ne poznamo! Njegova izbranka je ...

Naročilo knjige OZADJE REPORTERJA IN MAGA
Slovenija

Pahor Cerarja uradno predlagal za mandatarja

Deli na:
Pahor Cerarja uradno predlagal za mandatarja

Foto: Bobo

Predsednik republike Borut Pahor je danes podpisal predlog kandidature predsednika SMC Mira Cerarja za predsednika vlade, predlog bo v DZ poslal danes. Še pred podpisom se je Pahor s Cerarjem na kratko sestal v predsedniški palači.

Pahor je v izjavi za medije po podpisu predloga pojasnil, da je Cerarja predlagal iz treh razlogov: Cerar predseduje stranki, ki je na letošnjih predčasnih volitvah prepričljivo zmagala. Poleg tega je po Pahorjevih besedah celo zelo površni opazovalec volitev zlahka opazil, da je SMC v veliki meri zmagala prav po osebni zaslugi njenega predsednika.

Pahor je nadaljeval, da Cerarja predlaga po opravljenih posvetovanjih z vodji vseh poslanski skupin, pa tudi zato, ker ga pri Cerarju prepričujeta njegova osebna predanost in osredotočenost na naloge, ki Cerarja čakajo s prevzemom odgovornosti. "To zahtevno dolžnost bo opravljal vestno in uspešno," je Pahor dejal o Cerarju.

Po prispelem predlogu predsednika v državni zbor predsednik DZ določi datum seje, ki ne sme biti prej kot v 48 urah po prejetju predloga in ne kasneje kot v sedmih dneh. Predsednik DZ Milan Brglez se nagiba k sklicu seje za 25. avgust. Po izvolitvi mora sicer predsednik vlade v 15 dneh predlagati imenovanje ministrov.

Doktor pravnih znanosti Miro Cerar je s SMC slavil na julijskih predčasnih volitvah. Stranka je dobila 34,5 odstotka glasov in 36 sedežev v državnem zboru. Predčasne volitve je Pahor razpisal po tem, ko je s položaja odstopila predsednica vlade Alenka Bratušek.